När han börjar skratta förlamas ansiktet, nackmusklerna blir alldeles lealösa och huvudet faller ner. En annan gång blir han arg eller överraskad, och han faller ihop. Han somnar under lektionerna, kan inte cykla och får inte köra bil. Det är svårt att ens ta bussen, för han somnar och hamnar på fel ställe.  

Han är 19 år gammal och bor i Malmö. Allt i livet ska egentligen börja nu. Men han kommer inte att få uppleva spänning och spontanitet. Han kommer aldrig att få leva ett normalt socialt liv. Han måste stänga ute starka känslor, då de får honom att kollapsa. 

Hans enda misstag var att följa myndigheternas anvisningar och pliktskyldigt vaccinera sig mot svininfluensan. Han är en av kanske 177 unga som har drabbats av narkolepsi efter massvaccineringen hösten 2009. Då var Sverige på krigsfot. Alla skulle vaccineras.

Läkemedelsbolag hetsade fram ett vaccin som de begärde och fick ansvarsfrihet för. Det utgick nästan påbud om att vi skulle vaccineras. Föräldrar som inte vaccinerade sina barn fick stränga brev om att infinna sig. 

Medierna granskade inte, de dramatiserade och underblåste oron. Dagens Nyheter rapporterade under rubriken ”Alla måste förbereda sig omedelbart” och Svenska Dagbladet skrev att britterna skulle lägga lik i katakomber. Expressen berättade att ”gatorna kan ligga öde” när pandemin slår till. Målande beskrevs hur färskvarorna skulle ta slut i butikerna och sopor inte hämtades. ”På jobbet försvinner arbetskamraterna en efter en”.

En studie från JMG/Göteborgs Universitet visar att mer än hälften av artiklarna i de stora tidningarna hade en alarmerande ton. Kritiska läkare, som ville att bara riskgrupper vaccinerades, kom inte till tals.

I Svenska Dagbladet har Inger Atterstam nu beskrivit slutresultatet. 5 miljarder kronor och 177 narkolepsioffer, men svininfluensan visade sig snabbt vara mindre med lägre dödlighet än vanliga influensor. 30 svenskar dog och en uppskattning från Smittskyddsinstitutet – förvisso omstridd – visar att blott sex liv räddades.

Skulle det inte vara klädsamt med lite självkritik? Varför blev det sån masshysteri? Varför kunde man inte skala ner projektet när det visade sig att pandemin inte var så farlig? Kanske var det ändå rätt beslut som fattades givet den information man hade. Svininfluensan hade kunnat bli mycket värre. Men just för att vaccination är ett viktigt verktyg mot sjukdom och död, och det finns så många myter om vaccination, måste vi få veta vad som gick så fruktansvärt fel. 

Framför allt måste de drabbade i narkolepsiskandalen få allt tänkbart stöd. En 19-åring som får en livslång, allvarlig funktionsnedsättning på alla områden för att han litade på staten måste få en förklaring, en ursäkt och generös ekonomisk ersättning för resten av livet.

+ Kent. Sveriges bästa band ska ge sig ut på stor sommarturné.

Syrien. Blodbadet fortsätter och FN är handfallet. Det är så man vill gråta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset