Jag hamnade i en sjuk Twitter-debatt i veckan. Jag skrev om att Planka.nu fick kulturbidrag (vilket det senare visade sig vara ett förlag som gett ut deras bok som fick) och en armé av arga Call of Duty-killar kände sig oerhört kränkta och tvungna att förklara för mig hur fel jag hade.

På grund av särskrivningar och felstavningar kan jag inte redogöra för allas argument, men de gick i stora drag ut på att kollektivtrafiken ska vara gratis för att det är en mänsklig rättighet. Jo, vi tar det igen: Kollektivtrafiken ska vara gratis för att det är en mänsklig rättighet. Jag frågade varför. ”Solidaritet!” löd de flesta svar, ”hur solidariskt är det att inte kunna röra sig i sin egen stad?”. 

Kommer ni ihåg cyklar? Det är ett asbra transportmedel. Det är jättebilligt och miljövänligt och den resande får motion. Äger man en cykel kan man ta sig överallt, helt gratis! Man behöver inte bli arg på några vakter! Man behöver inget kort! Man behöver inte köa till spärrar! Det är helt sjukt, men så är det.

För varför skulle kollektivtrafik vara en mänsklig rättighet? Har man inte råd med ett SL-kort så får man väl ta ett jobb dit man kan cykla och sedan jobba där tills man knegat ihop 790 spänn till ett månadskort? Och ja, arbetsmarknaden är svår, jag vet. Bostadsmarknaden är ännu svårare, jag vet det också. Får man då inte ihop ekvationen bostad och arbete så får man väl vackert köra på alternativet cykel. Jag vet en som cyklar från Täby till Solna varje morgon året runt, i femton minus och tjugo plus. Bara för att hen vill. Eller så får man snällt omvärdera saker och spara sina cash och skippa en del inköp för åttahundra spänn.

Det är liksom ingen mänsklig rättighet att åka gratis bara för att man ”måste”. Vad skulle det vara som tvingar en att göra det? Har man jobb långt från sitt hem så får man antingen byta jobb eller cykla, eller omprioritera i sin ekonomi och spara in på andra saker. Om man har ett jobb där man tjänar typ 18 000 per månad, vad är det som gör att man inte kan lägga åttahundra av dem på ett SL-kort? Alternativt: Vad är det som gör att man inte kan införskaffa en cykel och använda den dit man ska?

Och jag VET att det finns folk som lever på 500 spänn i månaden och som blir hatade för att de inte säljer sina bostadsrätter när de inte har någon inkomst och därför inte kan få någon hyresrätt. Men lösningen är ju knappast att sänka priset på månadskort. Där är det ju bostadspolitiken och förorternas status som måste diskuteras. Att folk inte får jobb i det kvarter de är bosatta i är ju liksom inte direkt SL:s fel. Kom igen.

+ ”Medierna” i P1 hade ett program om näthatet mot kvinnor förra veckan. Lyssna på det. (Och rannsaka er själva, kommentatorer.)

Ni blev så arga på mig över förra kolumnen att ni fortfarande mailar att ni vill döda mig. FYI: Jag vill inte ha Avicii och Kleerup på sedlarna. Det var ett harmlöst skämt. Vila er lite, snälla.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset