Den moderna jultomten är en blandning av olika mytiska personer
Den moderna jultomten är en blandning av olika mytiska personer

Han är lika självskriven som julgröten, glöggen och Kalle Anka. Men vem är han egentligen, den där farbrorn som knackar på dörren varje julafton? Hur kom han dit? Och vem var hans läskiga föregångare?

Faktum är att den moderna jultomten är en blandning av olika mytiska personer, gamla berättelser, filmer och reklam.

Den första kända dokumentationen som beskriver jultomten på det sätt som vi känner honom är från 1823, då Clement Clarke Moore publicerade dikten ”A visit from St. Nicholas” (mer känd som ”The night before christmas”). Dikten handlar om en knubbig man med rosenröda kinder och vitt skägg som landar på ett hustak med sin släde och sina renar, och ålar sig ner genom skorstenen för att ge barnen i huset varsitt litet paket.

Innan jultomten kom till Sverige var det julbocken som skötte julklappsutdelning. Den som var utklädd till julbock skulle inte bara dela ut klappar utan också härma en riktig bock genom att springa runt på alla fyra och stångas.

Julbocken var inte direkt barnens favorit, och det sägs att föräldrar hotade med att ”om du inte sköter dig kommer julbocken och stångar dig”. Eh… god jul, någon?

Medan julbocken härjade runt i Sverige gjorde ”Santa Claus” succé på andra sidan Atlanten. I takt med att julen övergick till att bli barnens högtid skrotades julbocken och jultomten gjorde entré i Sverige i slutet av 1800-talet.

Sen dess har gubben med det vita skägget och den runda magen haft en stående inbjudan till våra hem den 24 december varje år – ho ho ho!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jul traditioner