Partier som tidigare brett och högljutt förespråkat feminism banar nu istället väg för att rulla tillbaka jämställdheten flera decennier, skriver Louise Meijer, vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
Partier som tidigare brett och högljutt förespråkat feminism banar nu istället väg för att rulla tillbaka jämställdheten flera decennier, skriver Louise Meijer, vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Kvinnozoner är ett kontraproduktivt förslag. I längden riskerar det att inskränka kvinnors rörelsefrihet istället för att erbjuda en trygg zon, skriver Louise Meijer, vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet.

Jämställdhetsdebatten i Sverige har allt mer börjat handla om huruvida kvinnor, på vissa platser, bör separeras från män för att upprätthålla trygghet och motverka brott. Senaste exemplet är från sommarens festivaler. Efter nyhetsrapporter om sexuella övergrepp övervägde Göteborgs Kulturkalas att införa särskilda kvinnozoner vid scenerna. Med kvinnozoner skulle kvinnor kunna ha en trygg zon där de inte riskerar att bli utsatta för sexuella övergrepp, gick resonemanget.

Men kvinnozoner är ett kontraproduktivt förslag. I längden riskerar det att inskränka kvinnors rörelsefrihet istället för att erbjuda en trygg zon.

►LÄS MER: Debatt: Försäkringskassan, sluta trakassera människor

Kvinnors ovillkorliga närvaro och uppträdande i offentliga rum är inte alltid självklar. I våldtäktsmål ifrågasätts korta kjolar och flörtiga beteenden som en del av offrets egen skuld i övergreppet. Jämställdhetsrörelser har länge kämpat mot att få bort sådana misogyna synsätt och attityder, både i rättegångar och i samhället i stort.

I Sverige har vi kommit en bra bit på vägen och kampen för kvinnors rätt att klä sig och uppträda som de själva önskar har kommit förhållandevis långt. Mot bakgrund av detta hade kvinnozoner varit ett stort bakslag. För de kvinnor som väljer att inte stå i kvinnozonen men blir utsatta för sexuella övergrepp, har de sig själva att skylla? Kommer frågorna i rättegången handla om varför de inte stod i kvinnozonen?

Det finns en överhängande risk att skuldbeläggandet kommer att handla om varför kvinnor självmant valt att stå i ett könsblandat område. Och vips, så har kvinnors rörelsefrihet begränsats på ett sätt ovärdigt ett modernt samhälle.

För att motverka sexuella övergrepp krävs istället krafttag mot förövarna. De som uppträtt olämpligt bör kunna portas från festivaler, likt det som gäller för idrottsarrangemang. Brottet grovt sexuellt ofredande bör införas. Utöver detta krävs det ökade möjligheter för kameraövervakning och belysningen behöver i många fall bli bättre.

►LÄS MER: Debatt: Sluta prata om "svenska värderingar"

Liknande förslag om könsseparatistiska områden har även föreslagits för bubbelpooler och fritidsgårdar. Problematiken med förslagen är samma som för kvinnozoner på festivaler. Till skillnad från kvinnozonerna är det politiker, och inte festivalarrangörer, som har ansvar för kommunala badhus och fritidsgårdar. Därmed är det även politikernas ansvar att se till att sådana förslag inte blir verklighet. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har kapitulerat inför det ansvaret 

Ibland annat Botkyrka, Luleå och Stockholm, där de rödgröna styr, föreslås och införs könsseparerade områden. Partier som tidigare brett och högljutt förespråkat feminism banar nu istället väg för att rulla tillbaka jämställdheten flera decennier.

Som kvinna ska du kunna vara på ett festivalområde, eller på vilken plats som helst i samhället, tillsammans med män utan en överhängande risk för sexuella övergrepp. Det, och inget annat, måste vara målbilden. Då är inte lösningen särskilda kvinnozoner. Det är inte svårt att föreställa sig att ”varför stod du inte i kvinnozonen?” kommer att bli det nya ”varför hade du så kort kjol?”. 

Louise Meijer, vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset