Regnkläder och gummistövlar är att rekommendera för dig som planerar att fira midsommar utomhus. Men det finns hopp om sol.

Vädret blandar och ger på midsommarafton. En varmfront rör sig upp över södra Sverige och ger regn, på sina håll kraftiga skurar med risk för åska i delar av Götaland och Svealand, enligt SMHI.

Så hur ska man klä sig när regnet skvalar på ängen? Vi har frågat en modeexpert:

– Jag är inte så förtjust i de höga gummistövlarna även om de kanske är mer praktiska, säger Elina Malm, redaktör på Metromode.

►LÄS MER: Tomas Ledin och Gyllene Tider – här musiken vi väljer på midsommar

Hon tipsar i stället om att satsa på ett par boots i gummi.

– De fungerar såväl till skärgård, festival som till storstad. Dessutom finns det nu för tiden ett brett sortiment av snygga regnkläder, vilket var svårt att hitta förr.

I sydöstra Götaland finns chans till sol och temperaturer över 25 grader. I norr blir det växlande molnighet, skurar och runt 20 grader.

Om du ska fira midsommar på klassiska orter som Rättvik blir det uppåt 20 grader, men molnigt, under dagen, och i Borgholm på Öland blir det uppåt 22 grader och chans till sol. På västkusten är det risk för regn, och varmare ju längre söder du kommer.

►LÄS MER: 7 sexfantasier till midsommar


Under natten fortsätter regnet upp över Norrland. Under midsommardagen blir det regnigt I Svealand och västra delen av Götaland. Enligt SMHI är det fortsatt stor risk för åska.

För dig som ska grilla så gäller det att vara mycket försiktig, särskilt om du bor i Skåne eller östra Götaland. Där är risken för skogsbränder mycket stor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder