Icas kunder är nästa i raden att drabbas av bluffmejl som ser ut att komma från företaget – men klickar du på länken riskerar du att få trojaner och spionprogram utan att du märker något.

– Ja, det är tydligt att det rör sig om ett bedrägeri som inte har med oss att göra. Detta drabbar tyvärr välkända varumärken och kan vara svåra att skydda sig mot, säger Ulrika Dennerborg vid Icas presstjänst till Expressens sajt Dinapengar.se.

Lockbetet i mejlet är en Iphone 6 värd 7 499 kronor, men om du går in på länken så riskerar du att bli av med dina personliga uppgifter.

– Det ligger dolda koder i den här webbsidan som du luras att gå in på. Man behöver inte ens aktivt ladda ner något program, utan det sker automatiskt, säger Joakim von Braun, expert på IT-säkerhet, till tidningen.

►LÄS MER: Bank varnar för lömskt bluffmejl: ”Kommer inte från oss”


Spionprogrammet söker sedan genom din dator efter uppgifter som bedragarna vill åt.

– De vill stjäla kreditkortsinformation, information om bankkonton, personlig information, lösenord eller koder till olika onlinespel, säger von Braun.

Uppgifterna kan sedan säljas vidare sedan vidare.

– En mejladress kan säljas för någon dollar stycket, icke spärrade kreditkortsnummer får man betydligt mer för. Det finns prislistor ute på svarta marknaden, dagspriser gäller där ungefär som för aktier, säger Joakim von Braun till Dinapengar.se.

►LÄS MER: Nej, du kommer inte att få en bil genom att gilla sidan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott