Maria Wiezell är konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.
Maria Wiezell är konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Försäljningen av billiga sminkprodukter på nätet ökar. Men klippet som du kammar hem kan innehålla farliga ämnen – och orsaka skador på huden.

Varje år beslagtar tullen tiotusentals piratkopierade sminkprodukter som kan innehålla farliga ämnen och nu varnar Läkemedelsverket för det farliga sminket, rapporterar TV4 Nyhetsmorgon.

Det oäkta sminket kan leda till kraftiga allergiska reaktioner och ibland går det så illa att man till och med drabbas av frätskador.

►LÄS MER: Så skyddar du dig mot bluffsminket

– I bättre fall får man bara en utebliven effekt. Men det kan variera väldigt och vara väldigt allvarligt, säger Annica Forsgren, hudterapeut, till TV4 Nyhetsmorgon.

Och handeln med piratkopiorna ökar.

– Den ökar i takt med att vi handlar mer och mer på nätet och till exempel Tradera och Ebay. Varorna pumpas ut, både från den seriösa och oseriösa marknaden, och de skumma företagen blir allt duktigare på att se proffsiga ut, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, till Metro.

Hon säger att det i bland kan vara svårt att upptäcka om en sminkprodukt är en kopia eller äkta – men påpekar att det finns ett par saker man som konsument bör tänka på innan man beställer en vara från nätet.

►LÄS MER: Farligt smink säljs på nätet

För det första ska man vara uppmärksam på vem det är man beställer från. Finns det korrekta kontaktuppgifter på säljarens hemsida? Finns det ett telefonnummer till en kundtjänst? Kontrollera också om det finns någon information på sidan om reklamation och ångerrätt.

– För det är någonting som de oseriösa sidorna inte brukar ha, säger Maria Wiezell.

Ett tecken på att det rör sig om kopior kan också vara priset på produkterna, är de så billiga att det låter helt otroligt så är det förmodligen precis vad det är. Ett annat tecken kan vara att det inte finns någon information om hållbarhetstid på produkten eller att det så kallade ”batchnumret”, den sifferkod som står på produkten och som visar vilken leverans produkten kommit från, är nedsmält.

– Konsekvenserna kan bli att man får direkta skador på huden. Vi är noga med vad vi stoppar i oss och vi ska vara lika noga med vad vi använder på utsidan av kroppen, säger Maria Wiezell.

Här kan du se hur en sminkprodukt ska vara märkt enligt Läkemedelsverket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset