Nya mobilappar gör det enkelt att direktsända video med mobilen. Perfekt för att dela med sig av sina upplevelser. Men att filma när du är på sportevenemang eller konsert är ingen bra idé. Videon är nästan alltid otillåten och i värsta fall olaglig.

Nya appar till mobilen gör det enkelt att livesända det du ser. Men den som tycker det är kul att dela med sig av ett konsertbesök eller en fotbollsmatch får tänka om. Att lägga ut filmklipp från sådana evenemang är inte tillåtet.

– När det är konserter och evenemang på slutna lokaler och slutna arenor så är det nästan alltid fotoförbud. Det framgår när man går in på arenorna och jag tror att det oftast framgår på biljetterna, säger Sanna Wolk, lektor inom immaterialrätt på Uppsala Universitet.

Periscope och Meerkat är två nya appar som gör att användaren kan direktsända video från sin mobil. Med ett enkelt knapptryck filmar du det du ser, och det sänds då ut till dina följare. Men att använda appen för att sända direkt från en fotbollsmatch eller konsert är alltså inte tillåtet, så länge det finns ett fotoförbud.

– Skulle det vara i Kungsträdgården någon spelar, som är öppet för allmänheten, då kommer upphovsrätten in. Du får spela in för privat bruk, men du får inte vidaresända, för det kräver upphovsmännens samtycke, säger Sanna Wolk.

►LÄS MER: Nya trenden: Här är apparna som låter dig livesända från mobilen

Ett sportevenemang, till exempel en fotbollsmatch, är inte skyddat av upphovsrätten på samma sätt som en konsert. På allmän plats är det alltså fritt fram att filma och livesända ett sådant evenemang. Men eftersom rättigheterna att sända en fotbollsmatch ofta ägs av ett tv-bolag finns det för det mesta ett fotoförbud när matchen spelas på en vanlig arena för att förhindra att någon annan filmar.

Det är alltså inte något upphovsrättsbrott att använda Periscope eller Meerkat på fotbollsmatchen, däremot kan det vara ett avtalsbrott, om det råder fotoförbud.

På Tele2 Arena arrangeras både musik- och sportevenemang och det är upp till arrangören att bestämma vilket fotoförbud som gäller.

– Det beslutas av arrangören. Oftast är det systemkameraförbud, det vill säga de stora objektiven, men det är oftast inte mobilkameraförbud, säger Daniel Stålbo, marknads- och kommunikationschef på Stockholm Globe Arenas där Tele2 Arena ingår.

För exempelvis allsvensk fotboll har föreningen Svensk elitfotboll sålt rättigheterna till C More. När Metro pratar med Mats Enquist, generalsekreterare för föreningen säger han att det både är mobil- och systemkameraförbud som gäller. Men än så länge har ingen som filmat eller fotograferat under en fotbollsmatch stämts.

– Det har inte varit av den omfattningen att det behövts göras även om det förekommit diverse mindre övertramp, säger Mats Enquist.

Men att det skulle råda mobilförbud under allsvenska matcher är inte helt självklart. På Tele2 Arenas sajt går det inte att hitta någon information om fotoförbud om du exempelvis klickar dig in på kommande allsvenska fotbollsmatcher. Inte heller om du försöker köpa biljett står det något om reglerna på försäljningssajten. Och inte heller på biljetten står det något om fotoförbud. 

När svenska damlandslaget möter Danmark står det däremot följande under ”Praktisk info”:

”Systemkameran och selfiepinnen måste tyvärr stanna hemma men mobilen och den lilla kompaktkameran är välkomna”

Där ser det alltså ut att vara fritt fram för mobilen. Under sektionen ”Vanliga frågor” står det följande:

”Systemkamera eller annan professionell ljud- och bildinspelningsutrustning får inte tas med in i arenan. Till vissa evenemang råder absolut fotoförbud i arenan. Mobilkamera eller liten kompaktkamera är vanligtvis tillåten. Det är respektive arrangör som beslutar om eventuellt fotoförbud.”

Men oavsett vilket förbud som gäller är det alltså ovanligt att någon som bryter mot reglerna stäms. Detsamma gäller för konserter, trots att det bryter mot upphovsrättslagen. Sanna Wolk tror att det kan bero på att spridning i sociala medier ofta ses som något positivt.

– Det är också en form av marknadsföring, det beror på hur mycket man sänder oftast. Även om det är olagligt så kan det accepteras.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset