Brevet ser ut att komma från en myndighet, men om du inte ser upp så tackar du ja till ett abonnemang för tusentals kronor. Svensk handel varnar företagare för att gå på bluffen. "Kommer det en blankett från Bolagsupplysningen, så skriv inte på", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Privat/Per Söderlund
Irene Westerholm, 37, jobbar med hundutbildningar och fick Bolagsupplysningens brev i höstas. ”Jag blev misstänksam.”

Ett brev med stämpeln ”Dags att komplettera” har landat i brevlådan hos hundratusentals svenskar – det kommer från det Estlandsregistrerade företaget Bolagsupplysningen.

Just nu har ett stort antal brev skickats ut runtom i landet – om man ska döma av antalet klagomål. Efter helgen har läget blivit kritiskt och Svensk handel hinner inte gå igenom alla klagomål om företaget.

– Just nu är det helt hysteriskt. Vi har en lavin av inlägg från frustrerade företagare som är oroade av det här, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel till Metro.

Polisen varnar för ny bluff: Facebookvännen länsar ditt konto

Även Björn Seeth på polisens nationella bedrägericentrum bekräftar att det kommit in många ärenden i dagarna.

De drabbade är många – ​​Bolagsupplysningen skickar uppskattningsvis ut 800 000-1,2 miljoner brev om året till svenska företagare.

Företaget tar uppgifter som man kan hitta i allmänna register och ändrar något – det kan vara att telefonnumret är gammalt eller att det saknas någon uppgift. Brevets mottagare uppmanas att komplettera uppgifterna, skriva under och skicka in portofritt, enligt polisen.

Men i det finstilta står det att man genom att skriva under förbinder sig till ett abonnemang i två år för 9 590 kronor. Det förnyas även automatiskt om man inte säger upp det.

– Det här är ett sätt att lura in folk i ett avtal, säger Per Geijer​.

Företaget står på Svensk handels varningslista och Förenade bolags varningslista.

Irene Westerholm är etolog och har företaget Hundläroverket i Västerhaninge. Hon fick hem ett av breven från Bolagsupplysningen i höstas och reagerade direkt.

– Jag blev misstänksam. Men jag kommer ihåg att jag tyckte att kuvertet såg så statligt ut, som att det var skickat från någon myndighet.

Irene läste i det finstilta och sökte på företagets namn på nätet.

– Då kom det upp varningstexter.

För att ingen skulle gå på bluffen la Irene själv ut en varning på sin Facebook-sida och på Instagram.

►LÄS MER: Anställde unga för att begå brott

Företaget har tidigare funnits i en annan skepnad och hette då Nummerupplysningen.

– Från början var blanketten gul och många trodde att det var Eniro, säger Björn Seeth på polisens bedrägerinenhet.

Företagen, som har samma upplägg, är baserade i Estland. På Svensk handel uppmanar man den som drabbas att bestrida fakturan.

Personerna bakom företaget sitter i nuläget säkert.

–  Vi hoppas naturligtvis att någon ska utreda detta, exempelvis estnisk polis efter påtryckning från Sverige. Just nu sker vad vi vet inget sådant, så det verkar som om de sitter helt säkert. Det kan alltså sitta bedragare i ett grannland och bombardera svenska företagare med det här, säger Per Geijer.

– Det är anmärkningsvärt. Det går åt väldigt mycket energi och oro till det här.

På sociala medier finns gott om varningar, både för Bolagsupplysningen och tidigare Nummerupplysningen, sedan flera år tillbaka. Enligt polisens bedrägerienhet så tittade åklagare på frågan i höstas och kom då fram till att det är ett giltigt avtal – det står på blanketten att man köper en tjänst och att det kostar pengar. Men den bedrägliga formen ställer till det.

– Folk säger att de tror att det är Bolagsverket som skickat ut blanketten. Frågan blir om det är ett vilseledande enligt brottsbalken, säger Björn Seeth.

– Även om en åklagare bedömer att det inte räcker för ett åtal mot bedragarna menar vi att det upplägg som Bolagsupplysningen använder inte är acceptabelt rent civilrättsligt. Då man medvetet vilseleder företagaren menar vi att avtalet är ogiltigt, säger Per Geijer på Svensk handel.

Bolagsverket har fått publicera en upplysning att man inte står bakom breven från Bolagsupplysningen.

Metro har sökt kontakt med företaget, men inte fått svar.

LÄS MER: Fyll inte i falska blanketten – ”myndighetsbrevet” vill lura dig på tusentals kronor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bluff bedrägeri