Nu varnar Trafikverket för halka i Stockholm. Arkivbild.
Nu varnar Trafikverket för halka i Stockholm. Arkivbild.

Vädrets makter har slagit hårt mot Stockholmstrafiken. Snön efter rekordsnöfallet har börjat smälta och det är risk för halka när temperaturen sjunker igen.Även tågtrafiken har drabbats av fortsatta störningar.

Det är fortfarande trafikproblem i och omkring Stockholm efter onsdagens kraftiga snöfall.

– Vi försöker skrapa bort så mycket is som möjligt från vägbanorna och så saltar vi. Men saltningen består inte så det kan bli halt igen efter ett par timmar. Halkbekämpningen är ett pågående arbete men man får vara uppmärksam på att det kan bli halt snabbt, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets presstjänst.

Essingeleden i södergående riktning mellan Norrtull och Kristineberg stängdes under torsdagseftermiddagen på grund av snöröjning. Vägsträckan öppnades tidigt på kvällen, men flera körfält är fortfarande avstängda för trafik. Det är oklart när vägen kan trafikeras normalt.

Inställda avgångar

Snöfallet i onsdags ledde även till fortsatta störningar för tågtrafiken till och från Stockholm central. Fram till klockan 18 hade 35 avgångar ställts in under dagen.

– Vi har också haft ungefär tio tåg som har varit ordentligt försenade, säger Anders Edgren vid SJ:s presstjänst.

Under dagen har det varit plusgrader i stora delar av länet, men temperaturen har börjat sjunka och Trafikverket varnar för halka och besvärligt väglag.

Onsdagens snökanon laddade ur med 39 centimeter snö över Stockholm på onsdagen. Det är nytt rekord, med råge, för snöfall över staden i november. Den tidigare toppnoteringen var på 29 centimeter och uppmättes 1985 och 2004.

Stopp och köer

Och den superrejäla snöladdningen fick konsekvenser för trafiken som dröjer sig kvar. På flera av de viktigaste trafiklederna kring och in mot Stockholm fastnar fortfarande fordon till och från och bidrar till att det blir stopp och köer.

Kollektivtrafiken har också fortsatta problem, även om det inte på långa vägar är lika illa som dagen innan.

– Det blir bättre och bättre, framför allt för bussarna som har haft det besvärligast, säger Claes Keisu, presskommunikatör vid Storstockholms lokaltrafik.

Pontus Lundahl/TT
Stockholmspolisen uppmanar trafikanter att låta bilen stå.
Fredrik Sandberg/TT
Trafikproblemen börjar lätta men fortfarande fastnar lastbilar och bilar och orsakar stopp och köer.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset