Varning för meddelande som hotar att stänga av dig från Facebook Här är meddelandet med länken som du verkligen inte ska klicka på.
Varning för meddelande som hotar att stänga av dig från Facebook Här är meddelandet med länken som du verkligen inte ska klicka på.

Ditt konto har använts på ett sätt som har ”irriterat eller förolämpat” användare. Om du inte klickar på länken kommer kontot att stängas. Det hotet framförs i ett meddelande på Facebook, som nu sprids bland svenska användare. I själva verket är det en bluff - som kan länsa ditt bankkonto.

Vid första anblicken kan meddelandet onekligen verka alarmerande. 

Den första raden skriker i versaler ut att det är frågan om viktig information från Facebook. 

Sedan följer en varning om att användaren brutit mot regler och varit ”irriterande eller förolämpande” mot andra. Om mottagaren inte klickar på en länk i meddelandet så kommer ”systemet” stänga ner Facebook-kontot inom tolv timmar.

►LÄS MER: Därför startar vi Viralgranskaren

Din första reaktion kanske hade varit att klicka på länken illa kvick för att inte bli utslängd från Facebook. Men gör inte det. Meddelandet är en bluff som dykt upp flera gånger under de senaste åren. 

Under fredagen har den falska varningen spridits bland svenska Facebook-användare. Något som gör meddelandet extra lurigt är att det kan hamna direkt i din ”vanliga” inkorg, i stället för i ”annat”-korgen, där meddelanden från okända vanligen hamna.

En av dem som fick meddelandet är Eva Andersson från Nyköping.

– Jag hade lagt till några personer som jag inte direkt känner som vänner, så jag trodde att någon av dem hade tagit illa vid sig.

– Men sedan tänkte jag att det var konstigt, för de hade ju bara behövt ignorera min förfrågan, säger hon. 

Länken ledde henne till en sida där hon ombads skriva in sin mejladress. 

– Det gjorde jag, men sedan hände inget mer, säger hon.

– Det känns obehagligt. Jag är noga med vilka som kan se det jag skriver på Facebook. Nu vet jag inte riktigt vad som kan hända.

De som klickat på tidigare versioner av meddelandet har kommit till en fejkad Facebook-sida där de ombetts ange sina personuppgifter och e-postadress. Den som tagit sig vidare kan luras uppge bank- och kreditkortinformation. 

Uppgifterna kan användas av kriminella i syfte att kapa identiteter – eller länsa bankkonton.

►Här kan du tipsa Viralgranskaren anonymt

Det finns alltså all anledning att varna dina vänner på Facebook för bluffen. Det enda de ska göra om de nås av detta meddelande är att anmäla det som spam, och slänga det.

Om vi tittar på meddelandet som nu börjat cirkulera finns det flera saker som bör få dina varningsklockor att börja ringa: 

  • Avsändarens namn är märkligt, och skrivet med udda tecken
  • Meddelandet innehåller flera språkliga fel
  • Länken som användaren ombeds klicka på är lång och konstig, och går inte till en Facebook-sida

Du kan läsa mer om Facebooks information om misstänkta bluffmeddelanden här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset