Företaget är inte en välgörenhetsorganisation och på hemsidan står det att de ägnar sig åt försäljning av second hand-kläder.
Företaget är inte en välgörenhetsorganisation och på hemsidan står det att de ägnar sig åt försäljning av second hand-kläder.

Företag som samlar in kläder till Östeuropa i insamlingscontainrar i Stockholm har inte tillåtelse att göra det, är inte välgörenhetsorganisationer som man lätt får intryck av och staden lyckas inte vräka dem.

Stockholms stad har varit i kontakt med företag som har klädcontainrar i anslutning till återvinningsstationer i Stockholm.

– Jag har sagt till dem att vi inte går med på det här och de struntar i det, säger Louise Djupsjöbacka, markupplåtare på Trafikkontoret.

Det ena företaget, Kolibrise, tillhör en 32-årig kvinna som är folkbokförd i Hägersten. På Kolibrise klädcontainrar ombeds du att skänka kläder, men det framgår inte hur kläderna sedan kommer att användas. Företaget sysslar med skönhetsvård och "specialiserad butikshandel med övriga begagnade varor".

►LÄS MER: Se upp för "myndighetsbreven" – bluffen kan kosta dig tusentals kronor

Metro har sökt kvinnan, men inte fått något svar. Kvinnan har inte skattat i Sverige och haft noll i taxerad inkomst sedan hon dök upp i Skatteverkets register 2013. 

Det finns ytterligare minst ett företag som ägnar sig åt samma sak.

På klädcontainrarna från Kläd Bank står det "Dina kläder kommer att nå människor som verkligen behöver dem". Det står även att det litauiska företaget Junas, som står som ägare till containrarna, stödjer barnhem och hjälper fattiga barnfamiljer i Östeuropa. Ingenstans på insamlingsholken står det att företaget säljer second hand-kläder, något som framgår av hemsidan.

Klädcontainrarna från Junas finns i Västertorp och Mälarhöjden i Stockholm, vilket uppmärksammats av Lokaltidningen Mitt i tidigare.

Även då försökte Trafikkontoret att få företaget att ta bort sina containrar men utan att få tag på någon ansvarig.

– Vi var tvungna att ge upp, sade Benny Vesterby, markupplåtare i Trafikkontoret.

►LÄS MER: Polisen varnar för falska insamlingar – så avslöjar du bluffen

Då fick tidningen kontakt med Estera Saveljeviene, chef på Junas. Hon medgav att företaget inte är en välgörenhetsorganisation, men hävdade att en del av kläderna ges till behövande. Det gick dock inte att kontrollera.

När Metro ringer Junas-chefen Benjaminas Saveljevas så säger han:

– Containrar? Jag vet inte vad du pratar om. Vi sysslar med nya kläder. Kanske har du fel företag?

Esteras och Benjamins namn står bredvid varandra på hemsidan, där man kan läsa att företaget sysslar med försäljning av second hand-kläder. "Detta är vår specialitet. Vi tillhandahåller skor och kläder och second hand-varor i Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Kazakhstan".

►LÄS MER: Se upp för den falska flyktinginsamlingen: "Sorgligt att de utnyttjar situationen"

Att Trafikkontoret helt sonika skulle forsla bort containrarna blir en fråga om egenmäktigt förfarande, skriver Mitt i.

– Det måste vara via polisen och Kronofogden, det är den vägen man får ta, säger Louise Djupsjöbacka på Trafikkontoret.

Men processen har stannat av på vägen och fastnat i att Trafikkontoret måste åka runt och leta upp alla containrar de vill få bort.

– Det är ett rätt tidsödande arbete, det rör sig om väldigt många platser, och just nu har vi inte resurser. Vi får jobba vidare med hur vi ska lösa frågan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset