Varning för penningtvätt med virtuell valuta
Varning för penningtvätt med virtuell valuta

Finaninspektionen (FI) varnar för att den virtuella valutan Bitcoin öppnar för anonyma betalningar och därför kan utnyttjas för penningtvätt. Inspektionen kräver därför registrering av företag som säljer och köper valutan.

Registreringskravet infördes redan i slutet av 2012, enligt Karin Boman Röding, pressekreterare på FI.

– Då blir man ett finansiellt institut. Det innebär att de är skyldiga att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt, säger Karin Boman Röding, pressekreterare på FI.

Hittills har två svenska företag som erbjuder konsumenter att köpa och sälja bitcoin för traditionella valutor – Goobit och Kapiton – registrerat sig hos FI.
– Det innebär att de är skyldiga att följa penningtvättslagen. De måste skapa rutiner och regler för att förhindra att systemet utnyttjas för penningtvätt, säger Karin Boman Röding.

TT: Har ni några fall där ni haft anledning att titta närmare på några bitcoin-transaktioner?
– Det kan jag inte kommentera.

Det internetbaserade betalningsmedlet bitcoin, lanserat för fyra år sedan, handlas främst på den Tokyo-baserade sajten Mt Gox. Där har kursen i dollar rusat uppåt de senaste veckorna till kurser över 200 dollar, från nivåer på drygt 10 dollar per bitcoin under större delen av 2012.

Riksbanksföreträdare varnade i förra veckan enskilda konsumenter för växelkursrisker vid handel med bitcoin, men banken ser i dagsläget inte bitcoin som ett hot mot stabiliteten på den svenska finansmarknaden eller betalningssystemet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset