Se till att koka dina hallon innan du lägger dem på frukostgröten.
Se till att koka dina hallon innan du lägger dem på frukostgröten.

Livsmedelsverket varnar nu för att man riskerar att bli sjuk om man äter frysta, importerade hallon. Men kokar du dem innan du äter dem slipper du drabbas av det virus som orsakade det magsjukeutbrott i Ljungby, som slutade med att två äldre personer dog.

Ett virus har orsakat ett magsjukeutbrott på tre äldreboenden i Ljungby kommun. Ett 60-tal har smittats och två äldre perosner har avlidit, efter att ha fått i sig det smittsamma Noroviruset via hallonparfait, rapporterar Kvällsposten.

Livsmedelsverket går nu ut med en varning och uppmanar folk att koka frysta hallon innan man äter dem – på så vis dör viruset och man slipper bli sjuk.

Rådet gäller alla frysta, importerade hallon från exempelvis Polen, Bosnien och Serbien. 

– Just de hallonen har vi kunnat koppla till utbrott av Noroviruset. Färska hallon eller frysta svenska hallon har vi däremot inte kunnat koppla till några utbrott, säger Åsa Rosengren, microbiolog på Livsmedelsverket, till Metro.

Hon råder nu folk att koka sina frysta hallon i minst en minut.

– Läger man ner frysta hallon i kastrullen är det bra om man ser till att de blir ordentligt genomvarma. Man ska börja att ta tid på kokningen när man ser den första bubblan, säger hon.  

Äldre och sjuka människor och små barn är särskilt utsatta för Noroviruset och behöver vara mest försiktiga. Men Åsa Rosengren tycker att alla ska följa Livsmedelsverkets råd.

– Det är inte kul att få vinterkräksjuka. För en frisk person kan symptomen gå över på ett par, tre dagar. Men personer över 65 år blir lättare sjuka och kan få allvarliga symptom. En svag kropp klarar inte att förlora så mycket vätska som diarré och kräkningar innebär, och kan i värsta fall dö. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset