Solen och värmen är äntligen här – men med värmen så kommer även pollensäsongen. Höga halter av pollen väntas i stora delar av landet framöver, skriver Dagens Nyheter.

Från och med måndag finns det stor risk för att höga halter av pollen sveper fram i stora delar av landet – från mellersta Sverige upp till södra Norrland. Det gäller framför allt alpollen, skriver Dagens Nyheter.

Enligt lokala pollenprognoser kan det bli extra besvärligt för allergiker som bor kring Borlänge, Eskilstuna, Nässjö, Visby och Gävle. I Stockholm blir det som värst under tisdag-onsdag, då det finns risk för höga halter av alpollen.

– Pollensäsongen kom i gång ovanligt tidigt i år. Det har redan förekommit både al och hassel och några soldagar är det enda som behövs för att blomningen ska dra i gång ordentligt här i Stockholm, sa Agneta Ekebom, intendent på palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet, till Metro tidigare i mars.

Runt var femte svensk beräknas lida av pollenallergi och hur svår pollensäsongen blir brukar variera från år till år, enligt Agneta Ekebom.

– Pollensäsongen brukar ha en naturlig variation och varierar från år till år. Det kan vara upp till tio gånger mer björkpollen från ett år till ett annat, säger hon.

►LÄS MER: Pollensäsongen väntas bli värre än förra året

Vid pollenallergi är det enligt Vårdguiden vanligt att man får följande symptom:

• Både vattnig snuva och nästäppa

• Nyser mycket

• Klåda i näsan

• Röda, kliande ögon som rinner

• Känna sig trött

► LÄS MER: Pollen gör var sjunde sämre på sitt jobb

Symptomen påminner om en förkylning och det är svårt att undvika pollen eftersom den sprids med vinden. Men för att minska besvären kan du alltid se till att vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga. Skölj även håret innan du går och lägger dig på kvällen och byt kläder om du varit utomhus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa