De som tillhör riskgrupperna riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av viruset.
De som tillhör riskgrupperna riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av viruset.

I början av december började årets influensa spridas i Sverige. Om årets epidemi följer de vanliga mönstren väntas toppen vara på väg. Än är det inte för sent att vaccinera sig.

Lena Katarina Johansson

Anders Wallenstam,  biträdande stadsepidimolog på Folkhälsomyndigheten.

Vanligtvis når influensan sin topp i januari eller februari.

– Det är oftast då flest är sjuka. Den byggs upp kring jul, folk börjar smitta varandra och influensan bryter ut, säger Anders Wallensten som är biträdande stadsepidimolog på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: 6 saker du inte visste om influensan

De som är över 65 år, gravida, har sänkt immunförsvar eller lider av kroniska sjukdomar rekommenderas att vaccinera sig.

– Personer i riskgrupperna löper en högre risk att drabbas av en allvarlig sjukdom i samband med influensa. Det kan vara att personen har en grundsjukdom som gör det extra farligt om du också har influensa i kroppen, säger Anders Wallensten.

Även de som inte tillhör riskgruppen kan bli sjuka. Sjukdomstecknen varierar, vissa blir svårt sjuka med hög feber och hosta, medan andra får bara lindrigare förkylningsbesvär.

Hur bra skydd ger vaccinet?

– Det är inte ett 100 procentigt skydd och varierar från säsong till säsong. Det beror på hur pass likt det vaccin man använder är årets virus. Vi kan inte bedöma hur det ser ut med denna säsong ännu, men på södra halvklotet har det fungerat bra, så jag hoppas det är så för oss med, säger Anders Wallensten.

Vaccineringen är i vissa landsting gratis för personer i riskgrupperna fram till den 29 februari. Det är beslutsfattarna i landstingen som bestämmer kostnaden. Än är det inte för sent att vaccinera sig.

– Det är två veckors inkubationstid men det är inte för sent att vaccinera sig, men det är hög tid att göra det nu om man tillhör riskgrupperna.

I bland annat Stockholm har influensan utbrutit. Där har ett 90-tal personer hittills insjuknat, rapporterar DN på måndagen.

LÄS MER: Superstam av gonorré resistent mot antibiotika

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset