Musinvasionen kan orsaka problem för både fastighets- och bilägare. Arkivbild.
Musinvasionen kan orsaka problem för både fastighets- och bilägare. Arkivbild.

Rävskabb, jämn sommartemperatur, inte för mycket regn och gott om bär och frukt har bäddat för en rejäl musinvasion under förvintern.– Vi hittar fortfarande musungar. Det är inte normalt, säger Per Samuelsson, skadedjurstekniker på Anticimex.

Hans arbetsdagar går nu i princip enbart åt till att hjälpa folk som fått in möss i huset. Värmland, som är Per Samuelssons arbetsfält, är ett av de områden som drabbats hårdast av skadedjurens framfart. Det finns rapporter om fastighetsägare som redan tagit närmare 200 möss under hösten.

– Men det verkar vara ett generellt problem för större delen av landet. Det kan man inte minst se på att leveranstiderna för slagfällor och musgift från centrallagret blir allt längre, säger Per Samuelsson till TT.

Omfattande skador

Inte heller hans egen fastighet är musfri.

– Vi har ingen i bostaden än så länge men i förråden har jag tagit 65-70 stycken. I fjol tog jag sex på hela vintern, säger Per Samuelsson.

Skogsmössen kan orsaka omfattande skador i fastigheterna. Vattenskador där mössen tagit sig in under diskbänken och vidare mot diskmaskinen är inte ovanliga.

– De gnager ständigt eftersom tänderna växer. Gärna på de mjuka ledningar där vattnet går numera. Det läcker inte så mycket, men det läcker länge. Det kan droppa i månader och då är det bara ut med hela köket, säger Per Samuelsson.

Bilar får musbesök

Gnagande på elkablar kan också orsaka kortslutning med risk för brand. Inte heller bilar slipper undan musbesök.

– Varje stor bilverkstad kan säkert berätta om bilar som förstörts av möss. Via motorutrymmet tar de sig så småningom in i kupén och mot baksätet där remmarna till säkerhetsbältet verkar vara attraktiva, säger Per Samuelsson.

Mössen lämnar också doftspår som gör att nya "kompisar" flyttar in även om den första musen fångas.

– Men det räcker i så fall med att flytta bilen 10-15 meter. Då hittar musen inte "hem", säger Per Samuelsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset