Inlägget har delats över 19 000 gånger.
Inlägget har delats över 19 000 gånger.

Ett gammalt inlägg om en dömd djurplågare sprids igen på sociala medier. Det handlar om att kvinnan bytt namn och flyttat från Norge till Sverige – men kvinnan avled för två år sedan.

Inlägget om en norsk djuruppfödare som flyttat till Sverige har spridits i olika former i flera år. Nu har ett inlägg från 2015 börjat delas igen.

”Sprid detta vidare, så hon inte kan köpa nya valpar/hundar i Norden!!! Kom igen, sprid detta i Norge, Sverige, Danmark och Finland,” står det bland annat i inlägget som har delats över 19 000 gånger.

LÄS MER: Nej, det spridda citatet stämmer inte – det är ett gammalt skämt

Dömd flera gånger

Kvinnan som det varnas om dömdes för åtta år sedan av tingsrätten i Norge för att ha plågat djur. Hon dömdes till 60 dagars villkorligt fängelsestraff, 6 000 kronor i böter och hon förbjöds även från att någonsin äga hundar eller driva kennel i Norge. Efter rättsprocessen valde kvinnan att lämna landet. I stället bosatte hon sig i Sverige och försökte starta upp en ny verksamhet.

Men hennes ansökan om att bedriva yrkesmässig hundverksamhet avslogs. Ett par år senare dömdes hon i svensk tingsrätt efter att hon brutit mot djurskyddslagen genom att föda upp och sälja hundar utan tillstånd. Samma år dömdes hon också för djurplågeri efter att hon utsatt två hundar för onödigt lidande genom att inte ge dem tillräckligt med foder och vatten.

Avled för två år sedan

Drygt ett år senare, under våren 2016, hittades den norska kvinnan avliden i sitt hem, bekräftar polisen för Metro. Trots det fortsätter varningsinlägget att delas på sociala medier.

LÄS MER: Så gör du din egen viralgranskning – med hjälp av ett verkligt exempel

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om djurplågeri