Produkterna på bilden har ingenting med texten att göra.
Produkterna på bilden har ingenting med texten att göra.

Under helgen utsattes flera stora mediehus i Sverige för nätattacker. Det är dock inte enbart datorer och telefoner som kan hackas och utsättas för cyberattacker. Enligt programvaruföretaget Trend Micro går det också att hacka sig in i sexleksaker, rapporterar Reuters.

Att sexleksaker går att hacka bevisade programvaruföretaget Trend Micros talesman Udo Schneider vid en presskonferens i Hannover, Tyskland, i förra veckan. Det genom att placera en stor vibrator på ett bord framför sig och sedan starta den med hjälp av att skriva in några rader kod på sin bärbara dator, skriver nyhetsbyrån Reuters

Stuntet fick människor på konferensen att fnissa, men budskapet från företaget var inte lika kul: Det går att hacka det mest privata i våra liv och de skyddsåtgärder som finns i dag är otillräckliga.

►LÄS MER:  Så gör du en egen sexleksak på studentbudget

Fredrik Björck är doktor i cybersäkerhet och ansvarig för forskning och utbildning inom cybersäkerhet vid Stockholms Universitet. Han säger till Metro att det teoretiskt sätt skulle gå att hacka en sexleksak, men att han aldrig hört talas om sådana hackerattacker förut.

– Allting med en uppkoppling av något slag går att hacka, oavsett om det är en garageport eller en sexleksak.

►LÄS MER:  Här är de största misstagen du gör när du väljer lösenord

Ju mer uppkopplat hemmet är, desto större risk är det att man blir hackad, förklarar Fredrik. Hans tips till konsumenter överlag: Läs bruksanvisningen på produkter du köper och bli en säkrare användare.

– Många saker du köper kommer med ett standardlösenord, och bryr du dig inte om att ändra det så är det ju självklart större chans att bli hackad, då det är lätt att gissa lösenordet. Det kan gälla allt från den Internetuppkopplade garageportsöppnaren till övervakningskameran. Ofta är det just den första installationen eller användningen av produkten som gör den osäker, snarare än produkten i sig, säger han.

Det går inte att hacka en sexleksak av äldre modell. De nya, tekniska leksakerna som är uppladdningsbara via USB är de som har uppkoppling mot nätet och kan hackas.

Stockholms Universitet

Fredrik Björck, doktor i cybersäkerhet vid Stockholms Universitet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset