På väg hem från jobbet? Trött? Försök att hålla dig vaken.

I New Yorks tunnelbana begicks det sammanlagt 55 brott mot sovande personer – bara förra månaden, skriver New York Post. Och problemet verkar växa.

– Stölder av den här typen har tidigare begåtts av skickliga brottslingar, som skurit av fickorna på sovande eller berusade offer. Nu ser vi att även att andra tjuvar tar tillfället i akt och drar nytta av sovande passagerare, säger polischefen Joseph Fox enligt New York Post.

Här härjar ficktjuvarna i Stockholm

Och i Sverige ser polisen samma problem i Stockholms tunnelbana. 

– De senaste två åren har vi haft mycket i tunnelbanan på kvällar, nätter och helger, oftast när folk ska åka hem och är lite halvtrötta av olika anledningar. Det är då man går och vittjar fickorna på folk som sitter och sover på bänkar eller inne i tunnelbanan, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen.

I första hand tar tjuvarna mobiltelefoner, plånböcker och klockor.

– Så då har sovande personer har varit ett mål för just fickstöldsligorna, säger Peter Enell.

Polisen varnar för nya ficktjuvar – här är deras metoder

Lovisa Åbom, pressekreterare på SL, har inga exakta siffror på hur vanligt det är med stölder mot sovande personer i Stockholms tunnelbana, men säger att man av säkerhetsskäl har vidtagit åtgärder för att det inte ska ske.

– Ordningsvakterna som går i tunnelbanan har ju bland annat som uppgift att väcka personer som har somnat. Det är för att man inte ska bli rånad eller åka förbi sin station och inte komma hem ordentligt. De ska se till att människor mår bra och inte blir utsatta för brott, säger Lovisa Åbom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset