Abborre, gädda, gös och lake är fiskar som kan innehålla kvicksilver.
Abborre, gädda, gös och lake är fiskar som kan innehålla kvicksilver.

Kicksilverhalterna längs kusten vid Västernorrland är så pass höga att Arbets- och miljömedicin norr gått ut med en varning. Vissa grupper bör äta max tre portioner fisk per år.

Varningen kommer efter att Länsstyrelsen i Västernorrland gett Arbets- och miljömedicin norr i uppdrag att riskbedöma kicksilverhalterna, rapporterar SVT Västernorrland. Arbets- och miljömedicin norr har tittat på kvicksilverhalterna i fisk från fem kustområden i Örnsköldsvik, Kramfors och Timrå.

– Koncentrationerna varierar. Det är några fiskar som sticker ut med högre värden, det är de som jag utgått från i den här riskbedömningen, säger Karl Forsell, överläkare på Arbets- och miljömedicin norr, till SVT.

LÄS MER: Nej, den här fisken är inte ”mycket farlig” för din hälsa

Gäller vissa grupper

Kvicksilver ses som ett av de farligaste miljögifterna och kan orsaka svåra skador hos människor. Bland annat kan för höga halter leda till fosterskador.

Halterna av kvicksilver i Västernorrland är så pass höga att Arbets- och miljömedicin norr bedömer att barn upp till 18 år, kvinnor i barnafödande ålder och gravida eller ammande kvinnor bör äta max tre fiskportioner per år. Övriga vuxna bör äta max en fiskportion per vecka.

LÄS MER: Kvicksilver är en tickande bomb

Fiskar som innehåller kvicksilver

Kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn, bör inte äta fisk som innehåller kvicksilver oftare än 2 till 3 gånger per år. Detta gäller:

  • Abborre
  • Gädda
  • Gös
  • Lake
  • Stora rovfiskar som tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka

Källa: Livsmedelsverket

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset