Folkhälsomyndigheten uppmanar folk som ska resa utomlands att se över sina vaccinationer.
Folkhälsomyndigheten uppmanar folk som ska resa utomlands att se över sina vaccinationer.

På en flygning mellan USA och Israel smittades en flygvärdinna av mässling. Israel har precis som många andra länder drabbats av ett ökat antal mässlingsutbrott, och nu rekommenderar myndigheterna att alla sommarresenärer bör se över sitt vaccinationsskydd.

Mässlingen har under de senaste åren fått ökad spridning i flera länder, både i och utanför Europa.

Enligt statistik från WHO, World Health Organization, har antalet rapporterade fall av mässling i Europa gått från knappt 8 000 fall år 2009 till över 82 000 under förra året. Det landet som drabbats hårdast är krigshärjade Ukraina, som i fjol rapporterade närmare 64 000 fall av mässling.

Och i en allt mer global värld med resande människor blir spridningsriskerna större.

LÄS MER: WHO: Vaccinmotstånd utgör en stor global hälsorisk

Andas med hjälp av respirator

Enligt Times of Israel smittades en flygvärdinna nyligen av mässlingen i samband med en flygresa från USA till Israel. Kvinnan, som uppges ha varit vaccinerad, befinner sig i ett kritiskt tillstånd och behöver respirator för att kunna andas.

Hélène Englund, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, berättar att smittoriskerna är som störst i länder där med svaga samhällsinstitutioner.

– När dessa strukturer bryts ner får man snabbt en icke-fungerande sjukvård. Barn vaccineras inte och stora grupper saknar till slut den nödvändiga immuniteten, vilket snabbt kan leda till stora utbrott, säger hon.

LÄS MER: Sju frågor och svar om mässling

Utbrott av mässling 2018

Enligt Hélène Englund stannar smittorisken inte heller inom landgränser. Ju fler i ett land som reser utomlands, desto fler riskerar att smittas och sedan bära med sig mässlingen tillbaka till hemlandet, till exempel Sverige.

För lite mer än ett år sedan drabbades Västra Götaland av ett mässlingutbrott, där sammanlagt 28 personer insjuknade. Detta efter att en smittad man sökt vård på vårdcentralen i Bergsjön, Göteborg.

– I Sverige är det framför allt i väntrum den här typen av smittor sprids som snabbast. Mässlingviruset kan finnas kvar i luften i flera timmar, det är väldigt smittsamt, säger Hélène Englund.

”Se över vaccinationerna”

När sommaren nu närmar sig börjar allt fler svenskar, i vanlig ordning, röra sig utomlands för att njuta av sommarvärmen.

Med den ökade rörligheten kommer även risken för sjukdomsspridning, och på Folkhälsomyndigheten rekommenderar man nu resenärer att se över sina vaccinationer.

LÄS MER: Så farlig är mässlingen – och så skyddar du ditt barn

– Risken att smittas på flygplan är inte större än på en buss i lokaltrafiken, men flyger man utomlands ökar smittorisken eftersom man kommer i kontakt med människor från olika länder, där mässlingen kan vara mer utbredd, säger Hélène Englund och fortsätter.

– Som vuxen kan det vara så att man inte har fått alla nödvändiga vaccinationer, och beroende på resmål kan det vara bra att även små barn vaccineras lite tidigare än vanligt.

Färre vaccinerade i flera länder

Under de senaste åren har vaccinationsmotståndet i flera länder blivit allt större, inte minst när det handlar om mässlingen. I länder som Italien har detta fått myndigheterna att agera, genom att neka barn tillträde till skolan om de inte kan uppvisa att de har blivit vaccinerade. Enligt BBC är endast 80 procent av italienarna är vaccinerade, vilket har lett till flera tusen fall av mässling under de senaste åren.

Trots den internationella utvecklingen menar ändå Hélène Englund att Sverige står bra rustat gällande vaccinationer och tilltro till myndigheternas rekommendationer.

– Sådant som vi ser i Italien, med strängare lagar, har vi inget behov av i Sverige just nu. Vi uppnår 97 procents vaccinering på frivillig basis och tror att det går att upprätthålla detta genom en fungerande barnhälsovård där individens fria vilja står i centrum, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset