En påminnelse om varför man ska tänka till innan man delar vidare gamla inlägg i sociala medier.
En påminnelse om varför man ska tänka till innan man delar vidare gamla inlägg i sociala medier.

Nästan 70 000 personer har delat vidare varningen om det påstådda bedragarnumret. Men inlägget är flera år gammalt och numret tillhör numera Håkan, 64. ”Det känns ju inte så roligt”, säger han.

Ett varningsmeddelande från 2016 har fått ny spridning på Facebook. Totalt har inlägget runt 70 000 delningar.

Det varnas för ett specifikt mobilnummer som påstås användas av bedragare från andra länder. ”Dom drar mer än 50kr på ditt abonnemang om du ringer upp”, står det i inlägget.

Det stämmer att numret användes av bedragare under en period runt 2016. Problemet är att varningsmeddelandet är flera år gammalt och att numret nu används av 64-årige Håkan från Uppsala.

– Det känns ju inte så roligt, säger Håkan om inlägget som sprids.

LÄS MER: Därför behöver du inte vara orolig över spridda varningsmeddelandet

Förra veckan jobbade han sin sista dag, nu väntar ett liv som pensionär. Eftersom han då måste lämna ifrån sig firmatelefonen så passade han på att köpa en ny privat mobil för ett par veckor sedan. Håkan hade ingen aning om att numret han fick via Telia hade en bedrägerihistoria.

– Det var tråkigt att jag fick veta det nu. För härom dagen började jag lämna ut numret till före detta kollegor, barn och föräldrar. Det känns lite jobbigt att behöva byta igen, säger han.

Telia blockerar bedrägerinummer

Googlar man på Håkans mobilnummer kommer det upp en rad varningar från människor som blivit uppringda. Även Telia kan, när Viralgranskaren kontaktar dem, se att numret tidigare har använts av bedragare.

– Kortet var stängt under hösten 2016 och fram till februari 2017 och användes inte av någon kund hos oss. Däremot kan vi se att det då nyttjades av internationella kriminella ligor i ett syfte att lura människor, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Den som googlar på Håkans nummer möts av varningar.

Hon berättar att Telia brukar blockera nummer som de upptäcker används i bedrägerisyfte.

– Då ligger numret vilande ett tag. Men tyvärr är det brist på nummer, så är det för alla operatörer, och det går därför inte att plocka bort för evigt. Det är beklagligt att numret nu tillhör en av våra kunder, säger Inger Gunterberg.

Hon säger att Telia självklart kan erbjuda Håkan att byta nummer utan kostnad om han vill det.

Svårt att stoppa samtalen

Det är ett vanligt tillvägagångssätt att internationella bedragare kapar svenska nummer med hjälp av olika sorters tjänster. Vi har tidigare skrivit om så kallade Microsoftbedragare som lurade svenskar med hjälp av en privatpersons mobilnummer. Den verkliga ägaren av numret blev nedringd av arga människor och tvingades byta nummer.

LÄS MER: Här är hela Viralgranskarens verktygslåda

Både polisen och operatörerna står relativt maktlösa inför problemet.

– De använder så pass raffinerade metoder så de tar bara fram nya nummer hela tiden. Det är en utmaning att stävja det här, säger Inger Gunterberg.

Så undviker du att bli lurad

Du kan aldrig debiteras bara för att du svarar på ett samtal. Bara om det handlar om ett ”mottagaren betalar”-samtal, men då krävs det att du godkänner det på förhand. Det säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

– Det som kan bli dyrt är att ringa tillbaka på utländska nummer som ofta är kopplade till betaltjänstnummer. Tidigare var det en jättevåg av samtal från Somalia men nu är det mer från Tunisien.

– Vill man vara helt säker är rekommendationen att inte ringa tillbaka på ett nummer som man inte känner igen, säger Camilla Brogren.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset