Blodiga hamburgare kan innebära en risk att bli sjuk.
Blodiga hamburgare kan innebära en risk att bli sjuk.

En blodig burgare på resturang kan innebära en risk att bli sjuk, det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort. Mer än hälften av de kontrollerade restaurangerna kunde inte visa att de hade rutiner för hantera köttet.

Hamburgare som inte är genomstekta kan innehålla bakterier som gör att man blir sjuk.  Den största risken för den som äter malet kött som inte är genomstekt är att få i sig bakterien Ehec. I värsta fall kan det leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador. Barn är särskilt känsliga och dödsfall har förekommit.

LÄS MER: Livsmedelsverket: Bort med godis och in med grönsaker i skolorna

Risk att bli sjuk

Nu har Livsmedelsverket utfört en kontroll av 145 restaurangers hantering av ogenomstekta hamburgare. Kontrollen visar att mer än hälften av restaurangerna saknar rutiner för att säkerställa att burgarna är riskfria, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

– Det är förvånande att restaurangerna inte är mer noggranna vid servering av hamburgare eftersom det utsätter gästerna för en risk att bli sjuk, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Rutiner saknas

Varken restaurangerna som köper färdigmalet kött eller de som maler själva kunde visa att de hade rätt rutiner.

– Det är svårt att dra några slutsatser om hur många som blir sjuka på grund av ej genomstekta burgare men vi kan ändå konstatera att många restauranggäster utsättas för en onödig risk på grund av bristfällig hantering av det malda köttet, säger Ulrika Andersson.

Nu överväger Livsmedelsverket att se över rekommendationerna som finns.

LÄS MER: Livsmedelsverket på jakt efter 15 000 liter olaglig yoghurt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset