Jordbruksverket varnar för att Sverige snart kan ha sitt första Rabiesfall. Anledningen till detta är att antalet insmugglade hundar ökar.

AP/TT//Ginnette Riquelme

Rabies leder nästan alltid till döden efter att de områden i hjärnan som styr andningen och hjärtat drabbats.

Sverige har varit fritt från rabiessmittade djur sedan 1886, men snart kan rabies finnas i Sverige, enligt en varning från Jordbruksverket.

Anledningen till detta är enligt Jordbruksverket att det går att se en dramatisk uppgång i antalet hundar som smugglas in i Sverige. Hittills i år har Jordbruksverket haft omkring 190 ärenden som rör insmugglade hundar, vanligtvis brukar siffran ligga på runt 250 per år. Totalt har 74 hundar avlivats bara i år. 

► LÄS MER: Tullverket efterlyser insmugglade dödsvalpar
 

Hundarna som smugglas in vaccineras inte enligt Jordbruksverkets riktlinjer, och därför finns en risk att de skulle vara smittade med rabies. Oftast är det små och dyra hundar som smugglas in, som till exempel chihuaor och bulldoggar. Hundarna säljs på Blocket och på parkeringar bakom till exempel matbutiker. Säljarna är ibland svenskar som varit på utlandssemester men ofta är smugglingen organiserad av gäng från Rumänien och Östeuropa. 

– Om du överväger att köpa en hund så ta alltid reda på var hunden kommer ifrån. I handlingarna ska det framgå var hunden är uppfödd, vem som säljer den samt att den är besiktigad av veterinär, grundvaccinerad och frisk, betonar Tjitte de Vries, chef vid avdelningen för djurskydd och hälsa, i ett pressmeddelande.

Köper du en hund ska du också försäkra dig om att det rör sig om en svensk uppfödning. Hundar som är över fyra månader ska i Sverige vara ID-märkta, och köper du en rashund ska den alltid levereras med stamtavla.

– Att köpa en insmugglad hund medför risker och kan orsaka lidande, berättar Tjitte De Vries. Risken att smittas av rabies är generellt sett låg men i takt med att insmugglade hundar ökar så ökar också riskerna, säger Tjitte de Vries i pressmeddelandet. 

Rabies är en virussjukdom och orsakar akut hjärninflammation som ofta innebär symptom som spasmer, vattenskräck, förvirring och förlamning. Rabies leder nästan alltid till döden efter att de områden i hjärnan som styr andningen och hjärtat drabbats.

► LÄS MER: Smuggelhundar ökar i Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur