Lastbilar går sämst igenom besiktningen

Scanpix

Var fjärde lastbil klarade inte heller en andra besiktning.  

TRAFIKFARA. Mer än vartannat lastbilssläp på de svenska vägarna var inte godkänt att användas i trafik när det besiktigades förra året. Drygt hälften av de tunga släp som inte klarade besiktningen hade för dåliga bromsar. En fjärdedel av de underkända släpvagnarna klarar inte heller en andra kontroll. Det visar färska siffror från Bilprovningen.
– De här problemen är likadana varje år. Vi tycker att det är tråkigt att det här inte blir bättre. Det är stora problem med just tung trafik. Problemen stannar inte med lastbilstrafik heller utan det är allvarligt även med bussar, säger Magnus Ehrenstråhle, vd för Bilprovningen.

Under 2006 kontrollbesiktigades drygt fyra miljoner fordon. Av dem var drygt 3,2 miljoner personbilar. Trots att andelen bilar som är äldre än tio år har minskat med 10 procent sedan 2002 minskar inte antalet underkända bilar. Drygt 1,6 miljoner bilar underkändes med krav på efterkontroll. Det innebär att en dryg tredjedel av personbilarna på de svenska vägarna inte var godkända att användas i trafik.
– Många missuppfattar det där och tror att man kan köra runt i en månad med bilen om den underkänns, men det innebär att man inte får använda den i trafik förrän problemet är åtgärdat, säger Magnus Ehrenstråhle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset