Vattenfall försöker stoppa subventioner till förnybar energi som vindkraft inom EU. Detta trots att de ska bedriva miljömässigt hållbar energiproduktion. Det rapporterar tidskriften Ny teknik.

AP

Ett av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland.

TT

Vattenfall planerar fortsätta investera i fossil energi och kärnkraft. Samtidigt lobbar energijätten för att stoppa  subventioner för förnybar energi och ersätta dem med dyrare utsläppsrätter. 

I stället vill Vattenfall nu ersätta subventionerna med dyrare utsläppsrätter. Därmed ställer de sig bakom den linje som europas största kraftbolag har antagit.

Men förslaget möter stark kritik från EU-parlamentets gröna ledamoter och miljöpartiets Carl Schlyter.

– Den här bakåtsrävande alliansen av energiföretag borde i stället satsa på energibesparingar och mål för förnybar energi. Men det gör dem inte och kom ihåg att dyrare utsläppsrätter betyder ett högre elpris. Så för Vattenfall, som äger mycket vatten- och kärnkraft, betyder det en nettovinst, säger han och tillägger:

– Syftet är uttryckligen att hindra EU att sätta nya mål för förnybar energi och effektivisering 2030.

Också Björn Sandén, biträdande professor i miljösystemanalys på Chalmers, är kritisk.

– Det skulle krävas enorma koldioxidskatter för att driva fram ny förnybarenergiteknik, säger han till Ny teknik.

Vattenfall själva anser dock att subventionerna spelat ut sin roll.

– Det som händer nu är att det byggs energiproduktion som inte behövs, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef för Vattenfall Sverige och tar Tyskland som ett exempel:

– Deras elnät är underdimensionerat. Energin når därför inte centrala Tyskland som lever på kolkraft och har höga utsläpp. Därför blir den producerade förnybara energin bortkastad. Att vi säger att subventioner inte är rätta vägen är inte samma sak som att vara emot förnybar energi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset