Den 54-årige mannan erbjöd bland annat middagar, pengar och kläder i utbyte mot sexuella handlingar av minderåriga flickor.
Den 54-årige mannan erbjöd bland annat middagar, pengar och kläder i utbyte mot sexuella handlingar av minderåriga flickor.

En 54-årig vd döms för att vid flera tillfällen ha köpt sex av minderåriga flickor hemma i sin villa i Stockholm. Han träffade flickorna via sugardejtingsajter och gav dem kontanter, middagar och kläder - i utbyte mot sex.

En 54-årig vd lockade minderåriga flickor till sin villa i Stockholm via så kallade sugardejtingsajter. I utbyte mot sexuella handlingar erbjöd mannen flickorna kontanter, kläder, skönhetsvård och middagar. Nu döms 54-åringen för köp av sexuell handling av barn samt för köp av sexuell tjänst vid ett flertal tillfällen. Straffet blir tio månaders fängelse.

LÄS MER: 54-årig vd misstänks ha köpt sex av 15-åringar – via sugardejtingsajt

Yngsta flickan 15 år

Flickorna var 15, 16 och 17 år gamla vid tiden för sexköpen, som skedde under perioden oktober 2016 till januari 2018.

I domen framkommer att mannen ofta beställde taxibilar åt flickorna, som sedan lämnades av vid mannens villa. Han har vi upprepade tillfällen haft sex med flickorna i sin bostad, och sedan lagt kontanter i deras jackfickor innan de lämnat honom.

54-åringen medger att han haft sexuella kontakter med några av flickorna, men har i förhör berättat att han inte känt till att alla var minderåriga. Han har dock medgett att han visste att en av flickorna var under 18 år.

LÄS MER: Debatt: Jag dejtar sugardaddies – det gör mig inte till en hora

Chattkonversationer avslöjar – kände till åldern

Tingsrätten har dock, bland annat genom att titta på chattkonversationer mellan flickorna och 54-åringen, konstaterat att mannen rimligen borde ha känt till att flickorna var minderåriga.

Mannen ska betala skadestånd till flickorna om mellan 10 000 och 25 000 kronor vardera.

54-åringen var även åtalad för övergrepp i rättssak, misstänkt för att ha hotat en av flickorna med att socialtjänsten och hennes föräldrar skulle få reda på vad som hänt om hon gick till polisen. Mannen frikänns dock på den punkten, då tingsrätten anser att uttalandet ”objektivt sett inte utgjort ett övergrepp i rättssak”.

LÄS MER: Unga kvinnor lockas med ”diamanter och champagne” – för att bli sugarbabies

Fakta: Det är sugardejting

I en sugardejtingrelation är en person yngre och den andra äldre. Den äldre personen har ofta mer pengar än den yngre och betalar på olika sätt i deras umgänge.

Det kan handla om alltifrån att den yngre personen får en ”månadspeng” till att personen bjuds på dyra kläder, resor eller middagar.

Den äldre personen kallas för en ”sugardaddy” eller en ”sugarmummy”, den yngre för ”sugarbabe” eller ”boytoy” beroende på kön. Vanligast är att det rör sig om en äldre man och en yngre kvinna.

Fenomenet brukar beskrivas som att det befinner sig i gråzonen för prostitution eftersom den äldre personen ofta vill ha en sexuell relation.

Fakta: Det säger polisen om sugardejting

I ett PM inför den aktuella rättegången sammanfattas det polisen sett om prostitution kopplat till sugardejting:

– Där skrivs att sugardejtingverksamheten exploderat det senaste året, mycket beroende på massmedial uppmärksamhet.

– Polisen skriver att det finns belägg för att det förekommer sexköp på sugardejtingsajterna.

– Polisen uppger även att det är ”synnerligen alarmerande att i en stor del av de kontroller som polisen utfört har den sökande varit minderårig”.

– Polisen uppger att uppfattningen att sugardejting inte handlar om sex mot betalning är rådande bland stora delar av allmänheten som saknar insikt i problematiken.

– Sugardejting beskrivs som någonting som bedöms vara här för att stanna och kallas för ”ett av den moderna prostitutionens nya ansikten”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sugardejting