Vuxna människor ska inte dricka bröstmjölk, det är dåligt för hälsan. Mjölkproduktionen är dessutom en stor miljöbelastning. Stötta växtbönderna i stället och låt mjölkbönderna anpassa sig i stället för att åka räkmacka, skriver Ronja Berglind, vegan.

Varför ska svenska mjölkbönder särbehandlas?

Mjölk får kallas ekologisk trots tillsatser, all mjölk utom fet mjölk vitaminberikas medan exempelvis havremjölk inte får heta ekologisk om den berikats. Arla marknadsför sig direkt mot barn på ett sätt som borde vara olagligt. Vi bor i ett av de länder som dricker mest mjölk, men vi har också stora problem med benskörhet. En stor studie från Uppsala universitet visar att det finns ett samband mellan stort intag av komjölk och ökad dödlighet - men hur konstigt är det egentligen, vuxna individer ska inte dricka bröstmjölk. Särskilt inte från en annan art.

► LÄS MER: "Rasism och köttätande går hand i hand"

Mjölkproduktion är en stor miljöbelastning, det går åt stora resurser vatten och grödor. För att få ett hum om mängden kan det jämföras med att ett kilo producerat nötkött kräver 16 000 liter vatten, enligt siffror från Världsnaturfonden WWF och Sida. Soja som blir foder, till skillnad från livsmedelssoja, är ofta producerad i områden där regnskog skövlas. Kött- och mjölkindustrin ger större koldioxidutsläpp än hela transportsektorn, visar en FN-rapport från 2006. Vi har en utbredd svält i världen. FN rapporterar att de odlingsmarker vi har i dag bara räcker till hela världens befolkning om vi odlar ätbara grödor direkt, i stället för att odla foder som vi trycker i djuren innan vi äter dem eller tar deras mjölk och ägg.

Mjölkkorna har det inte bra, trots mejeriföretagens fina reklamer där korna går runt i gräs och sol. Kon insemineras enbart för att hon ska producera enorma mängder mjölk, hon har avlats så mycket att det kan bli svårt för henne att få i sig tillräckligt med näring, och då kan hon bli akut sjuk i acetonemi (ökad halt av aceton i blodet, reds anm). Kon och kalven separeras kort efter födseln. Jag försöker sätta mig in i kons sits, men jag mår illa bara av tanken på att föda ett barn som tas ifrån mig några dygn gammalt enbart för att någon ska ta min mjölk.

► LÄS MER: "Det lagas för mycket kött i tv, SVT"

Kon kan mjölka uppemot 50 liter mjölk per dag under höglaktation, fastän kalven behöver betydligt mindre mjölk. Mjölkkor får leva omkring fem år, de hade kunnat leva i 15-20 år.

Med detta sagt – hur kan en stötta mjölkindustrin när den innebär såväl dålig hälsa för oss människor som stor miljöpåverkan, dålig resursfördelning och djurplågeri? Kan vi inte stötta svenska växtbönder i stället, och låta mjölkbönderna anpassa sin produktion i stället för att åka räkmacka på bidrag från matvarukedjor som skänker en krona extra per liter såld mjölk?

Ronja Berglind

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset