William Karlssons Vegas Golden Knights tog sig natten till måndagen till Stanley Cup-final efter att ha slagit ut Winnipeg Jets med 4-1 i matcher.
William Karlssons Vegas Golden Knights tog sig natten till måndagen till Stanley Cup-final efter att ha slagit ut Winnipeg Jets med 4-1 i matcher.

För ett år sedan existerade laget inte. Trots det har NHL:s färskaste klubb Vegas Golden Knights chans att lyfta Stanley Cup-bucklan redan i år.

Ungefär samtidigt som Sverige spelade VM-final mot Schweiz i Köpenhamn slogs Vegas Golden Knights och Winnipeg Jets om en finalplats i NHL.

Las Vegas-klubben gick segrande ur den striden, med 2-1 i sista matchen, och sammanlagt 4-1 i matcher. En sensationell bedrift menar många, eftersom Vegas Golden Knights bildades inför pågående säsong, och vars trupp i huvudsak består av spelare som de andra lagen i NHL ansåg att de kunde avvara till nykomlingarna.

LÄS MER: Här är fem svenskar att hålla koll på i Stanley cup-slutspelet

Svenske forwarden William Karlsson har varit en tongivande spelare i Vegas under säsongen, bland annat med sex mål i slutspelet. Trots finalplatsen suktar han efter mer.

– Vi är såklart inte nöjda med att ha klarat av Winnipeg. När vi nu tagit oss ända hit vill vi ju vinna Stanley Cup-finalen också, säger William Karlsson till Aftonbladet.

Vegas finalbedrift är av ett sällan skådat slag. Laget är blott det tredje i historien att nå så långt under dess första år i NHL. Toronto Arenas (numera Maple Leafs) samt St. Louis Blues är de enda som lyckats tidigare, 1918 respektive 1968.

LÄS MER: Sverige är världsmästare efter straffdrama mot Schweiz

I finalen, som spelas i bäst av sju matcher, ställs Vegas mot antingen Tampa Bay Lighting eller Washington Capitals.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset