Här är Nils Bildt från Fox News-inslaget om Sverige.
Här är Nils Bildt från Fox News-inslaget om Sverige.

En svensk man, Nils Bildt, medverkade under torsdagen i den konservativa amerikanska tv-kanalen Fox News. I ett inslag pratade han om problemen med kriminalitet och invandring i Sverige samtidigt som han presenteras som en ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”. Problemet? Titeln stämmer inte.

Efter Donald Trumps uttalanden om Sverige så fortsätter debatten i USA om hur vi har eller inte har det i Sverige. En svensk man vid namn Nils Bildt, medverkade i ett Fox News-inslag i Bill O’Reillys program under torsdagen och presenteras som en ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”. Han intygar Trumps bild av Sverige i inslaget.

Men på sociala medier diskuteras det nu flitigt om vad Nils Bildt egentligen jobbar med.

Metro har varit i kontakt med den svenska ambassaden i Washington, som inte känner till Nils Bildt, och Dagens Nyheter har varit i kontakt med UD och Försvarsmakten som också säger att de inte känner till honom.

LÄS MER: ”Därför används Sverige som skräckpropaganda”

På fredagskvällen fick Metro kontakt med Nils Bildt. I ett mejl till Metro skriver han följande:

Jag deltog i Bill O’Reilly program på Fox News, det var Fox News redaktör som använde den titeln – jag hade själv ingen kontroll över deras val av titel. Jag är en oberoende analytiker baserad i USA.  Jag hoppas det förtydligar saken”.

Metro har tidigare under fredagen kontaktat Fox News om händelsen.

På söndagen rapporterar TT att Fox News meddelat att de blev rekommenderade att intervjua Nils Bildt och att de gjorde en förintervju och granskade Bildts CV innan dess att han hamnade i rutan.

LÄS MER: ”Carl Bildt: Vad har du rökt, Donald Trump?”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset