För drygt en månad sedan sköts en 16-åring ner till döds vid en busstation i Rosengård i Malmö. "Vi vill inte ha otryggheten, gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten", skriver Shamm Salih.
För drygt en månad sedan sköts en 16-åring ner till döds vid en busstation i Rosengård i Malmö. "Vi vill inte ha otryggheten, gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten", skriver Shamm Salih.

Vi som är unga och växer upp förorter kräver att få vara en del av samhället. Ett samhälle som just nu inte ens känns som att det vill ha oss, skriver Shamm Salih.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

 

Det har varit oroligt i Rinkeby. Stenkastning, avlossade skott, bilar i brand och plundrade affärer.

För drygt en månad sedan sköts en 16-åring till döds vid en busstation i Rosengård i Malmö. De senaste åren har flera unga män i Malmö fallit offer för gatuvåldet som eskalerat på våra gator. I Malmö sker det årligen omkring ett tiotal skjutningar.

Fredagen den 13 januari samlades hundratals människor i Rosengård för att hedra den 16-åriga pojke som skjutits till döds vid en busstation i Rosengård. De senaste åren har man läst många sådana nyheter.

I vintras sköts två unga bröder till döds på en kafeteria. Också i Rinkeby. De är offer. De är någons bror, vän, elev eller son som alla, inte bara föräldrarna, har ett ansvar för.

Men vem bryr sig om oss barn i förorten? Varför görs inget åt gatuvåldet som eskalerar i våra trakter? Vi vill också vara en del av samhället; vi vill inte känna oss som djur i bur.

LÄS MER: Samhället går miste om möjligheterna i förorten 

Nej, vi älskar inte det här utanförskapet och våldet. Precis som alla andra vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill vara en del av det vackra Sverige.

Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att samhället ska satsa på oss och sluta vända oss ryggen.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. Istället växer vi upp med frustration och rädsla. Ska vi våga gå ut efter att ungdomar skjuts till döds i våra förorter?

Jag förstår helt ärligt talat inte varför våra politiker inte tar oss på allvar, det räcker inte med att bara rusta upp förorterna och se polisiära insatser som den enda lösningen. Istället måste vi bygga upp förtroendet för ett demokratiskt och bättre samhälle för alla.

Detta är unga människor med drömmar, hopp och planer för en god framtid. Vad behöver vi mer göra för att få politikerna och samhället att vakna till? Hur många offers liv behöver tas för att ni ska vakna upp och ta våra liv på allvar?

LÄS MER: Tanvir: Det är i förorten barnen borde växa upp

Vi vill inte ha otryggheten, gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten. Vi vill som alla andra kunna få leva i trygghet, ha en tro på framtiden och känna hopp om ett långt och säkert liv.

Vi kräver att få vara en del av samhället. Ett samhälle som just nu inte ens känns som att det vill ha oss. Sluta se ner på oss och börja se oss som en del av det vackra Sverige istället.

Detta är inte ett problem för vissa särskilda områden. Det är ett problem för hela Europa. Och vi tillsammans, som ett enat land, måste stå upp mot gatuvåldet.

Det är dags att de ansvariga myndigheterna, tjänstemännen och politikerna ställs till svars och gemensamt med oss medborgare börjar kämpa emot gatuvåldet.

 

Shamm Salih

Om debattören:

Ålder: 16 år
Bor: Stockholm
Gör: Studerar till frisör på gymnasiet

Om debatten

På måndagskvällen skulle en polispatrull omhänderta en efterlyst person i Rinkeby i västra Stockholm.

Vid ingripandet blev polisen utsatta för stenkastning av flera personer. Polisen uppger att patrullen kände sig trängda och tvingades avlossa verkanseld.

Stenkastningen rubriceras som våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

LÄS MER: Förorterna blöder – det är dags att regeringen tar oss på allvar 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset