För inte så länge sen såg jag en man i Stockholm bära den ökända T-shirten “10 Rules To Date My Daughter”. Den är till för överbeskyddande pappor som med våld vill hota personer som deras döttrar dejtar. Bland annat står det: “Förstå att jag inte gillar dig”, “Hon är min prinsessa, inte din erövring” och “Jag har inget emot att åka in i fängelse igen”. Vid första anblick kanske det ser roligt ut, men budskapet är ju egentligen avskyvärt. Det är en syn på faderskap och manlighet som handlar om att begränsa sin dotters fria vilja och sexualitet genom att skrämma henne och hennes partners. I stället för att lära känna dem och ge sitt barn stöd. Är det något att vara stolt över?

När det gäller ens egna barn finns det en tendens att vilja skydda dem från allt som kan tänkas vara skadligt. Men föräldrar som inte samtalar med, lyssnar på och stöttar sina barn får nog svårt att själva bli lyssnade på. Sen är det inte bara föräldrar som ventilerar sina åsikter om andras relationer.

På min storasysters bröllopsfest träffade jag en främmande kvinna som gjorde just detta efter att jag hade introducerat min dåvarande flickvän för henne. “Vill du inte gifta dig med en fin bengalisk tjej i stället?, sade hon. Jag hade aldrig träffat den här personen och hon hade mage att döma mitt val av partner. Jag har inte haft några som helst krav på mig hemifrån om vilka personer jag dejtar. Ändå vill främlingar, släktingar och föräldrars vänner ge något slags medgivande eller underkännande. Som att det är deras val, eller deras förhållande. Vem du blir kär i avgörs inte av personens etnicitet. I ett samhälle med stor mångfald är det inte konstigt att det uppstår kärlek mellan olika slags människor. Det borde fler vuxna tänka på innan de yttrar sig om någon annans relation.

Många par som har ursprung i olika länder eller har olika etniciteter kan ofta få mycket blickar på sig. Särskilt i mindre städer och orter går rykten snabbt och många pratar om hur konstigt det är att någon blev kär i en viss person med en annan hudfärg. Någon som de själva inte skulle ha dejtat på grund av sina rasistiska fördomar. I stället för att lära känna personen, blir hen bedömd på grund av sin etniska tillhörighet. Samma sak händer ofta när tjejer dejtar andra tjejer, eller när killar kysser varandra på bussen. De kan få utskällningar av främlingar som tar sig friheten att döma deras förhållande. Självklart handlar det då om homofobi. Samtidigt handlar det också om brist på respekt.

Att ständigt få höra andras negativa omdömen gör att människor inte känner sig fria att bli kära på egen hand. Är det ett sådant samhälle vi vill leva i? Tursamt nog, finns det ett svar på den där T-shirten, som feministiska pappor kan använda istället: “Her body, her rules”.

+ Våren är här. En tid för kärlek och romantiska promenader i solskenet. Njut.

- Att människor sprider rykten om andra istället för att samtala med de personerna direkt. Då hade de kunnat förstå deras perspektiv bättre.
Tanvir Mansur

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset