Chris Evans fortsätter att spela superhjälten Captain America. Scarlett Johansson fortsätter också att spela sin Marvel-karaktär, Black Widow.
Chris Evans fortsätter att spela superhjälten Captain America. Scarlett Johansson fortsätter också att spela sin Marvel-karaktär, Black Widow.

Viss smartness och spänning men odynamisk action och tristare look än i den snyggt retrofuturistiska ettan.

All over press

I första filmen var Hayley Atwell den kvinnliga stjärnan men eftersom Peggy Carter till skillnad från titelfiguren inte frystes ned är Atwell ålderssminkad till oigenkännlighet när hon och Chris Evans åter möts i en kort scen.

Disney

Sebastian Stan spelar i "Captain America: Return of the first avenger".

RECENSION: Captain America: Return of the first avenger - 3 glober

I ettan mötte vi sparrisen Steve Rogers (Chris Evans) som 1942 genom ett experiment blev biffige superhjälten Captain America och slogs mot naziorganisationen Hydra, varpå han frystes ned. Han tinades upp för en insats i ”Avengers” och återkommer nu i sin egen film som en ovanligt fräsch 95-åring.

Inombords mår han sämre och börjar ifrågasätta sitt superhjältejobb hos spionorganisationen S.H.I.E.L.D. Deras agressiva antiterrorbekämpning enligt ändamålet-helgar-medlen-principen skrämmer Rogers och när han plötsligt finner sig jagad av sina egna kolleger inser han att han inte kan lita på någon. Utom möjligen ex-KGB:aren Black Widow (Scarlett Johansson) och afroamerikanske kompisen Sam Wilson (Anthony Mackie).

Att filmmakarna delvis inspirerats av Wikileaks och Edward Snowdens NSA-avslöjanden har gjort vissa filmkritiker till sig i trasorna och Robert Redfords medverkan i en biroll har gett jämförelser med gamla paranoiathrillern ”Tre dagar för Condor”. Dess elegans är dock långt borta i detta specialeffektsorienterade spektakel, trots pigga inslag i intrigen. Som så ofta i genren är actionscenerna alltför hetsigt klippta för att någon dynamik ska uppstå och särskilt de större bataljerna är mer röriga än spännande.

Jag saknar också den läckert retrofuturiska design som präglade den förra filmen, i allt från nazisternas bilar, tåg och flygplan till soldaternas brutala look. Den filmen kändes i formen också på ett coolt sätt mer som ett filmat seriealbum.

På plussidan här finns kemin mellan den medvetet träige Evans och den avslappnade Johansson liksom en del twistar i storyn. Snyggt laddad är också en utdragen scen där Rogers börjar ana ugglor i mossen under en hissfärd hos S.H.I.E.L.D.

Men filmen som helhet gör mig lite besviken och betygstrean är inte solid. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset