Vi ska sluta röka, sluta kröka, börja träna och leva mer hälsosamt. Sen början av 1900-talet har vi svenskar avlagt nyårslöften som få av oss kan hålla. Meningslöst på många sätt och vis med andra ord. Och frågan är: vem kom på denna dumma idé?

Som så mycket annat är nyårslöftet en tradition importerad från USA. Och det sägs att ingen mindre än Benjamin Franklin (uppfinnare av åskledaren) ligger bakom påhittet. Franklin ska ha myntat uttrycket ”new year’s resolution” redan på 1700-talet. Men det var först i mitten av 1800-talet som traditionen tog riktig fart. Amerikanerna började då skicka nyårskort till varandra med olika nyårslöften som motiv.

I Sverige började man avge nyårslöften i början av 1900-talet. Just ordet ”nyårslöfte” användes inte just då. Man pratade istället om nyårsföresats, nyårsbeslut eller bragelöfte. Nyårslöfte som ord fick spridning först i mitten av 1900-talet. Förmodligen mycket tack vare författaren Stig Dagerman, då han 1952 publicerade dikten ”Nyårslöfte”. Dikten handlar om hur Dagerman lovar sig själv att inte ta livet av sig. Tragiskt nog gjorde han just det två år senare.

Men Dagerman är långt ifrån ensam om att bryta nyårslöften. Oavsett vad vi lovat oss själva är det enligt undersökningar inte många av oss som kan leva upp till sitt löfte. Så när du står där vid tolvslaget på nyårsnatten och skålar i bubbel, tänk till en extra gång innan du lovar något som du vet att du ändå inte kan hålla – gott nytt år!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nyårslöfte