Flera boende på Barkgatan i Malmö ligger sömnlösa av kraftiga bankande ljud i huset. Oljudet som startar sent på natten har pågått i månader – men exakt varifrån det kommer är oklart.

Boende på Barkgatan hålls vakna av nattliga knackningar. Oljudet har pågått sedan i höstas, men vem det är som håller sina grannar vakna är fortfarande oklart.

Ljuden börjar ofta vid midnatt, upphör och fortsätter igen, till långt in på småtimmarna. Boende på flera plan i elvavåningshuset i centrala Malmö vittnar om hur det nattliga oväsendet håller dem vakna. Störningsjourens väktare har kommit till huset flera gånger sedan grannar ringt in och klagat, men då har bankandet upphört.  

– Det är någon som bankar som om det är en verkstad i lägenheten. Huset är byggt av gammaldags betong så ljudet studsar och det är svårt att säga varifrån ljudet kommer, säger en av grannarna som ofta ligger sömnlös av de nattliga knackningarna som pågår sedan många månader tillbaka. 

– Det här är inga normala ljud och jag börjar bli rädd. Men att avgöra var ljudet kommer ifrån är svårt.            Ibland sitter jag på min balkong flera timmar varje natt för att jag inte kan sova, förklarar en annan boende som liksom samtliga grannar Metro talat med inte vill uppge sitt namn. 

Trots att klagomålen strömmar in till fastighetsägaren Akelius fortsätter oljuden. Enligt Mikael Ahlborn, områdeschef på Akelius, har ett 30-tal klagomål inkommit sedan i höstas. Det finns vissa misstankar om var ljudet kommer ifrån och man har skickat ett par varningsbrev till en boende, berättar Mikael Ahlborn. 

– Vi känner till problemet men vi behöver mer dokumentation för att styrka varifrån ljuden kan komma. Ingen ska pekas ut som skyldig innan vi har tillräckligt med bevis, säger han.

Vilken typ av bevis behöver ni för att komma fram till var ljuden kommer ifrån?

– Om fler boende hör av sig med mer konkreta tips så kan vi gå vidare. Någon ljudmätning har vi inte diskuterat, men det är viktigt att vi får in fler uppgifter från de boende, säger Mikael Ahlborn.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset