Venezuelas valmyndighet meddelar att det inte blir någon folkomröstning om president Nicolás Maduro under 2016. Arkivbild.
Venezuelas valmyndighet meddelar att det inte blir någon folkomröstning om president Nicolás Maduro under 2016. Arkivbild.

Venezuelas valmyndighet utesluter en folkomröstning under 2016 om huruvida president Nicolás Maduro ska sitta kvar.Det är ett hårt slag mot oppositionen som vill ha en snar folkomröstning för att hitta en väg ut ur den ekonomiska krisen.

Myndigheten meddelade att "den kan hållas i mitten av första kvartalet 2017", och har beslutat att fyra miljoner underskrifter, motsvarande 20 procent av väljarna, måste samlas in under tre dagar i slutet av oktober, för att den ska bli aktuell.

Oppositionen har propsat på att 20-procenttröskeln ska gälla på en nationell nivå och att 19 500 maskiner ska placeras ut i landet för att maximera möjligheterna för folket att ge sina underskrifter. Myndigheten har godkänt 5 392 maskiner och säger att 20-procenttröskeln måste uppnås i varje delstat.

Oppositionen hade hoppats att hålla folkomröstning före den 10 januari eftersom ett nyval då skulle tvingas fram om presidenten skulle röstas ned.

Om presidenten skulle förlora efter det datumet skulle han ha rätt att lämna över makten till sin vicepresident fram till 2019.

Oppositionsledarna, som anser att åren med först Hugo Chávez och sedan Maduro har förstört landets ekonomi, anklagar myndigheten för att gå i regeringens ledband.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset