Nicolas Maduro vill att kvinnor ska bidra för att minska Venezuelas energibrist.
Nicolas Maduro vill att kvinnor ska bidra för att minska Venezuelas energibrist.

Sydamerikanska Venezuela har haft elbrist i månader. Och nu uppmanar president Maduro landets kvinnor att låta håret självtorka – för han anser att hårtorken förbrukar för mycket energi.

Under den pågående energikrisen i Venezuela uppmanar president Nicolas Maduro medborgarna på att spara energi. I mars tvingades alla vara lediga en hel vecka för att landet skulle spara el. Men utan att det hjälpte. I bland stängs elen av i huvudstaden Caracas och ute på landsbygden, på grund av elbristen.

LÄS MER: Här chockhöjer de bensinpriset med 6000 procent 
 

Venezuela har de senaste två månaderna haft energibrist, runt 70 procent av elen kommer från vattenkraftverket Guridammen vars vattennivåer har sjunkit till minimum. Och om vattennivåerna inte ökar snart kommer dammen att tvingas stängas ner inom kort, skriver the Independent.  

Så nu har Maduro föreslagit att medborgarna ska höja temperaturen på sina AC-anläggningar, hänga ut tvätten istället för att torktumla den och minska användande av elapparater. Och med det sistnämnda rådet riktar sig presidenten till landets kvinnor och långhåriga: Han vill att de ska sluta föna håret och bara blåsa det torrt ”vid speciella tillfällen”.  

– Jag tycker att en kvinna ser bättre ut när hon drar sina fingrar genom sitt hår och låter det självtorka. Men det är bara en tanke som jag har, säger han. 

Enligt myndigheterna beror problemen på El Niño och sabotage från konkurrenter, men enligt experter hed problemen kunnat förebyggas genom investeringar i underhållet och byggande av andra el-anläggningar. 
Utöver det brottas Venezuela med en ekonomisk kris och matbrist. 

LÄS MER: Brödbrist i krisande Venezuela 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik