Verklighetens Kambodja: ”Rena paradiset för pedofiler” Det här omaka paret – en äldre tysk man tillsammans med en väldigt ung kambodjanska – fångade vår uppmärksamhet när de satt tillsammans på en uteservering i Phnom Penh. Misstankarna om att tysken kunde var en sex- turist stärktes när han, kort efter att denna bild togs, rusade upp och blev hotfull när Metros fotograf Urban Brådhe vägrade visa bilderna i sin kamera.
Verklighetens Kambodja: ”Rena paradiset för pedofiler” Det här omaka paret – en äldre tysk man tillsammans med en väldigt ung kambodjanska – fångade vår uppmärksamhet när de satt tillsammans på en uteservering i Phnom Penh. Misstankarna om att tysken kunde var en sex- turist stärktes när han, kort efter att denna bild togs, rusade upp och blev hotfull när Metros fotograf Urban Brådhe vägrade visa bilderna i sin kamera.

Siem Reap, Kambodja. Problemen med trafficking och pedofili ökar i #VerklighetensKambodja, och den djupa fattigdomen gör att många inte ser någon annan utväg än att sälja sig själva 
– eller sina barn. I andra delen av Metros reportageserie om Kambodja möter vi 20-åriga Nary som säljer sex.

Urban Brådhe

På hotellrummen i Battambang och andra städer nära gränsen till Thailand  är skyltar som denna ingen ovanlig syn. ”Droger och sexhandel är strängt  förbjudet här”, lyder texten.

Verklighetens Kambodja: ”Rena paradiset för pedofiler”

”Jag säljer min kropp för att få pengar, helt enkelt. Annars skulle jag inte överleva”, säger Nary, som kom till Siem  Reap för fem månader sedan. Pengarna som hon tjänar på att sälja sex till män – både utländska turister och  kambodjaner – skickar hon till sina fattiga föräldrar och fem syskon i hemstaden Battambang.

Nary pillar med Hello Kitty-smycket på sin mobiltelefon samtidigt som hon tittar ner i marken. Hon fnittrar nervöst och skruvar på sig i stolen.

Efter en kort stunds funderande tittar hon upp under luggen med sina stora, eyelinerkantade ögon och rycker på axlarna:

– Jag säljer min kropp för att få pengar, helt enkelt. Annars skulle jag inte överleva. Det är ett vanligt jobb bara.

Nary säger att hon är 20 år, men kan lika gärna vara 16.

Sedan Kambodjas lagar kring trafficking och prostitution skärptes år 2008 sker sexhandeln inte alls lika öppet som tidigare, och särskilt när det handlar om minderåriga är alla inblandade väldigt diskreta.

– Kambodja är rena paradiset för pedofiler eftersom sexhandeln med barn tyvärr ofta sker med de fattiga och desperata föräldrarnas direkta eller indirekta tillstånd, säger Shubha Murthi som är Asienchef för SOS Barnbyar och genom välgörenhetsorganisationen har arbetat med utsatta barn i Kambodja under 15 års tid.

– Det händer att familjer på landsbygden tvingar sina unga döttrar att följa med de män som kommer från storstäderna och lovar dem jobb där. Det är nog inte alltid som föräldrarna förstår att de säljer sina barn till prostitution, men så länge de får pengar skickade till sig varje månad så kanske de inte reflekterar närmare över det. Och för ungdomarna vore det en skam att återvända till familjen när de väl har lämnat och lyckas försörja dem, säger Shubha Murthi.

Turistorten Siem Reap och andra städer nära gränsen till Thailand är, tillsammans med huvudstaden –Phnom Penh och badorten Sihanoukville, de platser där prostitution är vanligast. 

De kvinnor, män och barn som faller offer för sexhandeln är oftast kambodjaner eller vietnameser.

Nary flyttade till Siem Reap från sin hemstad Battambang för fem månader sedan. Hon berättar att hon inte har gått i skolan eftersom familjen – bestående av mamma, pappa och sex barn – är mycket fattig. 

I stället arbetade hon på en farm för att hjälpa till att försörja familjen. 

Då kunde hon inte ens drömma om vilka summor hon skulle tjäna som prostituerad. 

En vanlig kväll har Nary tre kunder, som betalar ungefär 50–100 dollar  (ungefär 350–700 svenska kronor) var beroende på tjänst.

– De mesta pengarna skickar jag hem till min familj. De vet hur jag tjänar ihop dem, säger hon. Men jag kan spara ungefär 100 dollar per månad också. När jag har sparat ihop tillräckligt mycket pengar skulle jag vilja jobba med något annat, kanske ha en liten butik.

Plötsligt börjar Narys -mobil lysa och vibrera. En kund är på ingång. Nary svarar fnittrande i telefonen samtidigt som hon bugar artigt mot oss och småspringer därifrån.

Reporter Josefin Svenberg och fotograf Urban Brådhe på plats i Kambodja.

Sexköpen inte lika synliga

Den kambodjanska regeringen skärpte lagarna kring prostitution och människohandel för sexuella ändamål år 2008. Tidigare kunde turister bli påhoppade på gatan av barn och ungdomar som erbjöd dem sexuella tjänster, och det fanns flera byar och områden som var kända för att pedofiler kunde komma dit och köpa ett barn direkt av de fattiga föräldrarna.

Alla vi pratar med om sexhandeln – från gatubarn och tuk tuk-förare till lokala välgörenhetsorganisationer och högt uppsatta politiker – säger att problemen inte längre är synliga, men att de i allra högsta grad existerar.

– Prostituerade finns till exempel på karaokebarer och massageställen, men inte så att det är uppenbart. Även om vi misstänker att ett massageställe erbjuder kunderna sexuella tjänster så är det svårt att bevisa, för om vi kommer dit och gör en kontroll kan de bara börja göra vanlig massage igen, säger Son Ken som är polis i Siem Reap.

– Och när barn säljs kan en förälder till och med checka in med barnet på samma motell som sexköparen. Sedan skickar de över barnet till pedofilens rum, och när de är klara kommer barnet tillbaka till förälderns rum innan de checkar ut.

Omkring 1 000 trafficking-offer omhändertas årligen av kambodjansk polis eller lokala organisationer, enligt rapporten ”2013 Trafficking in Persons Report – Cambodia” från USA:s utrikesdepartement.

Pedofiler reser till Kambodja från andra asiatiska länder, Europa och USA för att köpa sex av barn – men faktum är att den största gruppen barnsexköpare utgörs av kambodjanska män.

”Den kambodjanska regeringen misslyckades med att visa framsteg i sin kamp mot trafficking”, konstaterar rapporten från USA:s utrikesdepartement, och hänvisar till statistiken; 50 åtal som ledde till 44 fällande domar under det aktuella året, jämfört med 102 avtal och 62 fällande domar året dessförinnan.

Urban Brådhe
Verklighetens Kambodja: ”Rena paradiset för pedofiler”

Son Ken, polis i Siem Reap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om SOS Kambodja