Väldigt många röda godisar, som hallonbåtar, får sin färg från  kochenillsköldlusen.
Väldigt många röda godisar, som hallonbåtar, får sin färg från  kochenillsköldlusen.

Glöm lammet, laxen och kycklingen – räknat i antal är det löss som är påskens verkliga slaktdjur som vi mumsar i oss i mängder. Här är sakerna du inte vill veta om godiset du stoppar i dig.

All Over Press

Så här smarrig ser lusen ut när den kalasar på en kaktus. 

All Over Press

Lusen är laddad med rött pigment.

TT

Pollys glans kommer från lusen Lucifer lacka. 

Wikimedia Commons

Visst blir man sugen! Det här hartsen ifrån lusen är det som används för att glänsa upp godiset.

TT

Palmolja utvinns ur oljepalmen, som enligt WWF föser bort regnskog i en oroande takt. 

Karamellkungen

Palmolja finns i en mängd godisar, bland annat i vaniljpraliner. 

E 120 – krossade löss
Bakom färgämnet E 120 gömmer sig kochenillsköldlusen Dactylopius coccus, som sedan urminnes tider använts för att färga bland annat tyg. Lusen krossas och dess starka pigment används för att färga bland annat Ferraribilar, geléhallon och i stort sett allt annat som är rött i påskägget. Även schellack, som används som ytbehandling för Polly och gelébönor, kommer från en lus. Då är det den indiska lacksköldlusen som får sätta livet till. Vanligtvis heter det då E 904.

Palmolja – skövlar regnskogen
Palmolja är enligt WWF ett av de svåraste hoten mot våra regnskogar och kan finnas i allt från kakor till smink. Sedan 2013 måste tillverkaren ange om produkten innehåller palmolja och inte bara skriva ”vegatabilisk olja”. Tillverkaren måste också skriva om det rör sig om härdat palmolja eller flytande. I bland annat vaniljpraliner, syrliga kastanjer och Maoam finns den fullhärdade palmoljan. Den flytande är vanligare och finns i bland andra sötlakrits, Daim och löständer. 

E 330 – mögel och svavelsyra
I stort sett alla godisar som har någon sorts syra eller balanserad sötma innehåller citronsyra eller E 330 som den också kallas. Citron låter väl inte så farligt, men hur känns svartmögel? Citronsyra framställs nämligen genom att ta en sockerblandning ur till exempel majs som sedan utsätts för svartmögel. Efter en process där bland annat svavelsyra och släckt kalk används utvinns själva syran. Mögelsvampen Aspergilus niger, är samma svamp som kan uppstå på fuktiga väggar i hemmet då den anses vara hälsofarlig.

LÄS MER: Djurens rätt: Låt fåglarna behålla sina fjädrar i påsk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset