Pitbull är en av raserna som kan vara lite extra känslig mot pollen.
Pitbull är en av raserna som kan vara lite extra känslig mot pollen.

Pollenallergi kan vara besvärligt för oss människor. Men vad många inte vet är att det även drabbar hundar. Det här ska du kolla efter om du är orolig för ditt husdjur.

Luftburna allergier som pollen och kvalster är de vanligaste allergierna på hundar. Och när pollennivåerna går upp på våren drabbas hundar precis som vi människor.

– Det är med hundar som det är med folk. Och det gäller inte bara pollen. Det finns en hel del allergiska hundar, säger Per Josefsson, veterinär på Svelands djurförsäkringar.

Björkpollensäsongen är kort men intensiv. Många upplever att de får besvär i form av snuva, rinnande ögon och känner sig allmänt trötta. Så blir det också för många hundar.

– Symtomen kan vara rinnande ögon, rinnande nos. Det kan mynna ut i att de får klåda på kroppen – samma besvär som människor har, säger Josefsson.

Han säger att om man misstänker att ens hund är allergisk så finns det tester att utföra. Bland annat så kallade pricktester där veterinärer sprutar in allergiämnen i hunden för att se om de får en reaktion. Om besvären är svåra går det att sätta in receptbelagda allergitabletter med kortison eller antihistamin.

Biverkningar mot behandlingen kan vara ökad törst och matlust, vilket Per Josefsson tycker att ägarna bör känna till.

Vissa raser är mer utsatta än andra. Framförallt gäller det pitbull och amstaff, american staffordshire terrier.

– Vissa har mer hudproblem. Det är inte lätt att vara hund, de vistas inomhus i varma lägenheter och ute i friska luften bland allt pollen.

Per Josefsson förklarar att hundar precis som vi människor reagerar extra starkt när pollensäsongen drar igång.

Om man är orolig för sin hund bör man titta efter samma symtom som drabbar människor vid pollenallergi. Om hunden har mycket päls kan det vara en idé att spola av hunden eftersom pälsen samlar på sig mycket pollen.

– Man kan kamma av dem, samtidigt sätter du fart på det, men det mår dem bra av i längden, säger Per Josefsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset