Forskning visar att det är irriterande att lyssna på andras telefonsamtal, säger Sofia Larsson.
Forskning visar att det är irriterande att lyssna på andras telefonsamtal, säger Sofia Larsson.

Är det okej att prata högt om senaste krogrundan i telefon när du sitter i en lugn tunnelbanevagn, och hur fräscht är det att gå strandklädd på stan? Vi reder ut hur du bäst visar hänsyn till dina medmänniskor.

Hur bör man bete sig i parken, på stranden, på bussen eller när man har ett hätskt telefonsamtal på tunnelbanan? Metro talar vett och etikett i det publika rummet med experten Sofia Larsson, författare till Moderna etikettboken.

– Det är ju egentligen ganska självklara saker, men eftersom de här överträdelserna sker ständigt så behövs kanske riktlinjer ändå. När det går fel så handlar det ofta om egoism, om folk som inte förstår att när man är hemma så får man nästan göra vad som helst men i det publika rummet så lever man tillsammans och har ett ansvar för att alla ska ha det bra, säger Sofia Larsson.

– Sen så finns det så klart okunskap och missförstånd med i bilden, så vill man påpeka något så ska man inte börja med att råskälla, utan ge sin input vänligt.

Det här får du göra i sommarvärmen

Debatterna om hur man ska bete sig på tunnelbana och buss blossar upp med jämna mellanrum. De har handlat om allt ifrån hur högt man får prata i mobiltelefon till om det är okej att spela musik eller snurra omkring med en stor ryggsäck på ryggen mitt i en fullpackad buss. Sofia Larsson menar att vissa saker är mer självklara än andra.

– Forskning visar att det är stressande för vår hjärna att lyssna på folks halva konversationer. Utan att man vill det försöker man fylla i vad personen man inte hör säger. Så vi kan inte hjälpa att vi blir lite irriterade på det, säger hon.

– Så vet man att man ska ha ett animerat samtal med någon kanske man kan gå iväg lite, det är inte helt orimligt. Det är svårt att gå iväg om man är på en buss i och för sig, då kanske man kan vänta lite med det samtalet, men på café eller liknande kanske man kan gå iväg utanför.

Gällande de stora ryggsäckarna, som tar upp lika mycket plats som en vuxen människa, och som titt som tätt hamnar i ansiktet på en stackars medresenär, vad gör man av dem?

– Det är väl jättebra att ta av sig den och behandla som en vanlig ryggsäck, det är helt vettigt.

Ribbing: Säger man inte emot rasism är man feg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset