Den parfymfria veckan som instiftades av Astma- och allergiförbundet tidigare i år. Metro har pratat med vett- och etikettexperten Sofia Larsson hur du egentligen ska tänka när du använder parfym.

Doftöverkänslighet, eller sensorisk hyperreaktivitet, är en vanlig åkomma bland vuxna. Ungefär 33 procent anger att de har någon form av doftöverkänslighet och bland drygt sex procent av alla vuxna kan det fastställas som diagnos. Det finns ingen medicinsk behandling och doftöverkänsliga tvingas helt enkelt vara beroende av omgivningens hänsyn.

Mellan den 26 oktober och den 1 november pågår den Parfymfriaveckan, som instiftats av Astma- och allergiförbundet. Då uppmuntrats alla att hålla sig borta från att använda parfymer.

► LÄS MER: Vett och etikett – det här bör du inte göra bland folk

Men hur ska du göra om du helst inte villa skippa parfymen, eller helt enkelt visa mer hyfs mot doftvänliga i vardagen? Metro har pratat med Sofia Larsson, vett- och etikettexpert och författare till Moderna etikettboken.

Finns det vissa yrkesgrupper som borde vara mer försiktiga med parfymanvändandet?

– Alla som jobbar med människor, speciellt på ett fysiskt sätt där man är nära personer. Men om man jobbar ensam på en oljerigg så kan man ju ösa på, säger Sofia Larsson.

Ska man spara parfymen till privata tillfällen tycker du?

– Om någon på ens jobb informerat om att de lider av parfymallergi så känns det ju självklart. Om inte så kan man ju, som alla i samhället bör, vara sparsam med dofter, men ändå använda det.

Sofia Larsson rekommenderar inte att spraya parfym inne på toaletten efter att du varit på toaletten. Om du är orolig för att det ska lukta är det bättre att bara springa fort från toaletten. Enligt Sofia Larsson bör du också undvika parfym inför långa resor.

– Ska man iväg på en lång resa, instängd i tåg eller ett flyg, så tycker jag att man ska skippa parfymen och rakvattnet. Både för allergikers skull och för andra människor som kanske inte vill sitta i ett doftmoln flera timmar utan möjlighet till komma därifrån, säger hon.

► LÄS MER: Ribbing: Säger man inte emot rasism är man feg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset