Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, förklarar hur du ska bete dig på köp- och säljsajten.
Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, förklarar hur du ska bete dig på köp- och säljsajten.

Det finns många sätt att irritera varandra på när vi köper och säljer i andra hand. Men egentligen behöver det inte så svårt med vanligt enkelt Blocket-hyfs, menar Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Har du någon gång budat på en soffa och åkt tvärs över hela stan – för att sedan upptäcka att den knappt håller ihop? Då är du säkerligen långt ifrån ensam. I köp-och säljdjungeln finns det många irritationsmoment. Därför kan det vara bra att känna till lite Blocket-hyfs. 

– De vanligaste synpunkterna är att annonsen är kvar när varan är såld. Många tycker också att de får dålig återkoppling när de mejlar säljaren, berättar Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

►LÄS MER: Så sköter du referenserna snyggt

Eftersom vissa annonser kan få fler än hundra svar under kort tid, förstår Thomas Bäcker att det kan vara svårt att hinna svara på alla. 

– Själv brukar jag ändå se till att svara på mejlen i den turordning som jag fått dem.

Viktigt när man gör affärer är att stå för det man sagt.

– Är det så att du lovat en person att få köpa men har en annan väldigt intresserad köpare, så kan man alltid säga att man håller på grejerna framtill kl.15 och blir köpet inte av då så hör du av dig till den andra köparen. 

För det mesta handlar det om sunt förnuft, menar Thomas Bäcker. 

– Ha en schysst, öppen och ärlig dialog så undviker du de flesta missförstånden. Ring inte för sent på annonser, kom i tid när ni ska mötas upp och se till att det som står i annonsen också stämmer med verkligheten. 

►LÄS MER: Så maxar du din föräldraledighet

För att undvika oseriösa säljare ser Blocket alltid till till att filtrera bort stötande formuleringar i annonser innan de läggs ut, men även om de förekommer i inledande mail till en annonsör.

– Men tyvärr finns det alltid dem som inte använder ett vårdat språk när de skriver till annonsörer, säger Thomas Bäcker. 

Att pruta när man köper begagnade prylar har nog de flesta gjort. Men det gäller att pruta på rätt sätt.

– Många irriterar sig på dem som börjar pruta direkt via mejl utan att ens ha sett grejen de ska köpa, säger Thomas Bäcker. 

►LÄS MER: Experten: Släng datorn – köp en platta

Bättre är då att först stämma träff och därefter bestämma sig för vad man kan tänka sig att betala. 

– Om man ser att en lampa är slitnare än vad den såg ut på bilden är det däremot skäligt att pruta ner priset.

Och sist men inte minst, slösa inte med andra människors tid. 

– Om man som säljare upplever att köparen, krånglar och inte vill betala det pris som man kommit överens om, så kan många känna att de slösat bort sin tid och då kanske de inte vill sälja längre, säger Thomas Bäcker. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi