Seth Engström, 24. Trollkarl från Södermalm: – I normala fall är jag jäkligt bra. Det finns gånger jag kör 100 på 90-väg, men då värderar jag faran. Överlag känner jag mig trygg och kör sunt. Tjejer kör sämre än killar, det är fakta.
Seth Engström, 24. Trollkarl från Södermalm: – I normala fall är jag jäkligt bra. Det finns gånger jag kör 100 på 90-väg, men då värderar jag faran. Överlag känner jag mig trygg och kör sunt. Tjejer kör sämre än killar, det är fakta.

64 procent av svenskarna anser sig vara mycket bra eller bra på att köra bil. De allra flesta är män. Bara tre procent tycker att deras kunskaper bakom ratten är sämre än medel.

Andreas H. Nilsson

Therese Edvardsson, 27. Handläggare från Danderyd.

– Jag tycker inte att jag är bra, men jag vet att jag egentligen är bättre än jag tror – fast min bror kommer nog protestera mot det. Jag kör alldeles för lite bil och när jag väl kör är det nästan bara på landet i Värmland. Jag ger mig själv två av fem i betyg.

Andreas H. Nilsson

Karin Pettersson, 48. Yogalärare från Fredhäll tillsammans med Anibal Dulon, 36. Kock från Argentina.

– Jag vågar knappt köra bil och i så fall bara på landsbygden. Det beror på att jag tog körkort sent, när jag var 42. Jag är försiktig bakom ratten men tror att många som åker med mig känner sig ganska säkra. Jag ger mig själv tre av fem.

Andreas H. Nilsson

Erik Johansson, 18. Studerande från Vällingby tillsammans med kompisen Amir Marandi, 18.

– Jag känner mig ganska säker. Direkt efter att jag tog körkort för två månader sedan åkte jag på road-trip till Danmark. Enda gången jag är osäker är när jag kör inne i stan, det är lite ovant. Jag är en stark fyra.

Inte helt oväntat är det männen som anser sig bäst på att köra bil. 25 procent av de tillfrågade männen anser sig köra mycket bra och 49 procent bra, enligt en undersökning där 5166 bilister bedömt sin körförmåga. Även de flesta kvinnorna anser sig vara bättre än medel, fast inte i lika stor utsträckning som männen.

– Många tycker att de är så bra som förare och tror att de klarar alla situationer. Män övervärderar sina kunskaper och erfarenheter. Sex av tio män har varit inblandade i trafikolyckor mot drygt en tredjedel av kvinnorna, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsexpert på Motormännen.

Den skilda uppfattningen mellan könen överensstämmer alltså inte med verkligheten. I alla fall inte när man jämför med olycksstatistiken. Män – framför allt de yngre – är inblandade i betydligt fler olyckor.

– Män är duktigare rent tekniskt på att köra bil, men kvinnor är bättre på att läsa av trafiksituationer och kör på ett säkrare sätt, säger Niklas Stavegård.

Hur ska man köra för att vara en riktigt bra förare?

– Det viktiga är att vara medveten om de risker som finns i trafiken. Man anpassar avstånd och hastighet efter situationen och tar det säkra före det osäkra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset