Bobby Stankovic,  Rozbeh Aslanian, Masoud Owji överlevde diskoteksbranden i Göteborg för 18 år sedan. 
Bobby Stankovic,  Rozbeh Aslanian, Masoud Owji överlevde diskoteksbranden i Göteborg för 18 år sedan. 

Idag är det 18 år sedan den ödesdigra branden i en festlokal på Hisingen i Göteborg som krävde 63 ungdomars liv och skadade över 200 andra ungdomar.

Fyra tonårspojkar dömdes för den anlagda branden och en hel stad lämnades i sorg och förtvivlan över det ofattbara. När vi i samtiden funderar på vad tragedin lärde oss är det svårt att förstå och oerhört frustrerande att ständigt mötas av nyheter om bränder som anläggs på existerande eller planerade flyktingboenden.

LÄS MER: Att elda upp asylboenden är inte Danderydsandan 

Bland annat har det under loppet av en månad brunnit två gånger i samma förskola i Kungsbacka då det ryktades om att det skulle bli ett flyktingboende. I Fagersjö fick ett 40-tal flyktingar evakueras under dramatiska former efter branden som rubricerades som grov mordbrand. Även kvällen innan ska någon ha försökt att tända eld på anläggningen. Dessa attentat med rasistiska förtecken blir allt grövre och mer målinriktade och vi befarar att det bara är en tidsfråga innan de skadar eller tar liv.

Liv som ägarna sannolikt gjort sitt yttersta för att behålla fram till ankomsten till den skola eller gympasal som i deras historia kommer förbli den första trygga sovplatsen i det nya landet.

Vi har inga ambitioner på att tysta missnöjet mot den humanism och flyktingmottagande som Sverige är  är världsberömd för, men insisterar på att få påminna om historien. Historien om hur en missnöjeshandling förlamade en hel stad. Vi vill berätta om hur den berövade en hel generation dess ungdom och sargade generationer framöver. Vi vill bjuda in er till mötet med de mödrar som vid den här årstiden begravde sina busungar. Vi vill visa er den spegelbild vi behövt möta under en halv livstid som brandärrad. Vi vill att ni föreställer er fyra tonåringar som under sina resterande existens kommer bära ansvaret och bördan av hundratals kamraters öden, och vi vill ha er ombord på resan genom de tusentals liv som en enda missnöjeshandling satte i lågor.

LÄS MER: Därför borde Sverige ha en flyktingamnesti 

Vi vill uppmana de missnöjda till att låta tusen och en andra sätt att visa sitt missnöje vara överordnat brandattentatet mot bostäder till de människor som har flytt staden där barns sagostunder bombas, gungat över dödens hav och vandrat över fält och taggtråd genom en ogästvänlig kontinent  för att ta sig till just den där förskolan eller föreningslokalen där de äntligen kan sova tryggt.

Denna missnöjeshandling eller mordbrand som brottet faktiskt heter kan även punktera det utsatta samhället i form av materiella kostnader, vård av skadade och troligtvis dyrare tak över de flyendes huvuden.

Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson gav oss personligen ett löfte i samband med ett besök efter katastrofen, ett löfte om att man från regeringen och statens sida kommer göra allt för att hjälpa oss på vägen tillbaka, så länge vi behöver det. 

Han bedyrade att vi inte behöver tveka inför att höra av oss till högsta instans i landet om det är något vi som kollektiv behöver.

Idag, 18 år senare, vill vi ta vara på det löftet. 

Vi är eniga om att vi akut behöver få slut på mordbränderna och garantera människor på flykt en trygg och säker ankomst till vårt land. Vi vill att våra myndigheter och folkvalda politiker tar dessa attentat på största allvar och finner en strategi för att få slut på och förebygga dessa.

Kanske har vi, dåtidens ungdomar något att lära somliga svenskar i nutid.

LÄS MER: Flyktingen Ahmad: Svenska asylboenden är inte mänskliga

Den där kyliga höstnatten i slutet på förra millenniet var hela världen samlad på ett och samma dansgolv, vi var drygt fyrahundra visionärer som hade vårt ursprung i femtiotal olika länder och kulturer.  Jordens språk och religioner möttes, dansade och förälskade sig under samma discokula.

Om vi lyckades göra det i en lokal som var alldeles för liten för oss, kan vi då inte tillsammans hitta ett sätt att göra det i ett land som är alldeles för stort för oss?

Rozbeh Aslanian

Parash Lama

Masoud Owji

Danijel Gubic

Johanna Johansson

Nicole DeVaug

Sükran Dogan

Bobby Stankovic

"Överlevare, Diskoteksbranden i Göteborg, natten mellan den 29 och 30 oktober, 1998"

Fotnot: Delar av texten har tidigare publicerats på Facebook. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Debatt