"Många av de som behöver ersättning eller hjälp från Försäkringskassan har varit som ni som är friska och de flesta av er kan bli som vi. Det är därför vi vill ha, och behöver, röster från er friska och oskadade", skriver solrosupproret.se.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det kommer att hållas två partipolitiskt obundna demonstrationer i helgen, en i Stockholm på söndag och en i Kristianstad på lördag. Båda vill peka på brister hos Försäkringskassans behandling av sjuka, skadade och funktionsnedsatta. Vi vill lyfta frågan om hur vi kan få ett tryggt och säkert system för alla. 

Det här är inte en fråga för enbart de drabbade utan för alla. Många av de som behöver ersättning eller hjälp från Försäkringskassan har varit som ni som är friska och de flesta av er kan bli som vi. Lika fort som en sjukdom slår till eller en buss kommer runt hörnet.

LÄS MER: Hon slutar att andas 22 gånger per timme – nekas assistans

Det är därför vi vill ha, och behöver, röster från er friska och oskadade, ni som inte har våra fysiska, psykiska och ekonomiska svårigheter att göra er röst hörd. Det ligger i sakens natur att de här grupperna inte kommer på demonstrationerna och därför inte hörs. Kom för deras skull, för din skull och för allas skull.

Har du blivit förkyld eller har ditt barn fått magsjuka och du har varit hemma och fått ersättning från Försäkringskassan? Bra! Har ditt barnbidrag kommit som det ska? Bra! Då är det lätt att tro att allt funkar som det ska för det gör det för dig, det har du ju upplevt. Men om, gud förbjude; du eller ditt barn inte frisknar till som det var tänkt, fungerar systemet då? Är du säker, vill du chansa?

Vi lovar dig att det är så mycket lättare att göra sin röst hörd medan man är frisk. För när livet inte blir som du hoppats och planerat går mycket kraft åt till att hantera det. Man kan från den ena dagen till den andra av Försäkringskassan bedömas vara tillräckligt frisk för arbete, trots att man har läkarintyg. Man blir ofta hänvisad till ”normalt förekommande arbete” som inte är mer specificerat än så. Här måste det till bättre och säkrare bedömningar. Det här har bland annat ISF, inspektionen för socialförsäkringen, kritiserat och menar att kvalitén på utredningar och bedömningar inte håller tillräcklig kvalitet.

Vi läser i tidningarna om funktionsnedsatta som får sin assistansersättning indragen eller nerdragen och om nyansökningar som avslås. LSS, Lagen om Stöd och Service är en lag som ska ge funktionsnedsatta rätt och möjlighet till ett värdigt och så aktivt liv som möjligt. Det kan gälla ett barn som behöver tillsyn dygnet runt som blir av med med sin assistans eller får den neddragen. Då ligger hela ansvaret på föräldrarna, som får en omöjlig situation. 

LÄS MER: Anställd på Försäkringskassan ska ha sextrakasserat kollegor – i flera år

Enligt Assistanskoll, som hänvisar till siffror från Försäkringskassan, avslogs 1994  bara 20 procent av alla nyansökningar och 2016 avslogs 80 procent. Det här drabbar de funktionsnedsatta och deras anhöriga mycket hårt och tar ifrån dem den rätt till ett rikt och värdigt liv vi faktiskt en gång lagstadgat om att de ska ha rätt till.

Så även om du känner dig frisk, stark och trygg just nu så låna din röst åt någon sjuk, skadad eller funktionsnedsatt som inte kan göra sig hörd själv. Dyk upp på demonstrationen i Stockholm eller den i Kristianstad. Vi vill ha, och behöver, din röst. Använd den för din egen skull också. Vi gör det tillsammans för en mänskligare Försäkringskassa.

Özlem Körhan och Lisbeth Forsberg
Solrosuppropet.se

Om solrosupproret.se

  • partipolitiskt obunden förening
  • drivs ideellt på gräsrotsnivå av sjuka/skadade 
  • debatterar och informerar om frågor som gäller sjukförsäkringen

LÄS MER: Försäkringskassan, sluta trakassera människor

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset