Göteborgaren och stockholmaren på bilden har inget med artikeln att göra.
Göteborgaren och stockholmaren på bilden har inget med artikeln att göra.

Om du ska åka till Stockholm måste du tänka på en sak: du kan lika gärna packa som om du skulle till ett annat land, för du kommer få ungefär lika mycket hjälp. Innan jag blir korsfäst får jag förklara mig.

Jag fick för inte så länge sedan åka på en resa med en bekant till Stockholm för att besöka riksdagshuset, Vasamuseet och diverse andra sevärdheter. Jag som är lite för van vid att känna alla jag träffar förväntade mig undermedvetet ett annat välkomnande av stockholmsfolket än vad jag fick. Vi hade precis anlänt med snabbtåget från Göteborg till Stockholm Central. Jag noterade snabbt stockholmarnas kraftiga dialekt och funderade för mig själv på vad som hänt eftersom alla var så irriterade. Jag förstod efter en kort stund att det här var den ökända stockholmskan.

Jag befann mig i Stockholms tunnelbanesystem med en urladdad mobiltelefon och ingen klocka i sikte, så jag tog min sista utväg och försökte nå fram till en man som ostressat gick förbi mig. Jag ursäktade mig och frågade medan han granskade mig om han kanske visste var klockan var.

"Tjacka en egen tick-tack, bonnjävel! ", fick jag till svar.

Vad är det då som gör att dessa personer tror sig vara bättre än alla andra? Jo, det måste vara för att de bor i vår huvudstad och att det säger något om deras status. Jämför bara stockholmare med oss göteborgare, de tror att de har något att vara stolta över till skillnad från oss som inte har något att bevisa. Visavi stockholmare är vi mycket mer ödmjuka, trevliga och allmänt gladare.

Adam

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset