Just nu är det plusgrader och regn på den norska ögruppen i Arktis. Samtidigt är det minusgrader i hela Sverige.
Just nu är det plusgrader och regn på den norska ögruppen i Arktis. Samtidigt är det minusgrader i hela Sverige.

Det kommer fortsätta att vara minusgrader i hela Sverige veckan ut, enligt meteorologen Martin Hedberg. "Just nu har vi ett högtryck från Ryssland och Finland som, i kombination med kall luft, gör att det blir soligt och kallt", säger han.

Mössan, halsduken och vantarna får sitta på ett tag till – kyliga temperaturer väntas i hela landet veckan ut. I Norrland kommer det fortsätta att vara mellan 10 och 15 minusgrader. I Götaland och Svealand ligger temperaturen på cirka 5 minusgrader. På torsdag och fredag kan delar av Götaland, främst på östkusten, räkna med lite snö.

– Det har varit så milt så länge nu att folk har vant sig, ser en sol och tror att det snart är vår. Men det är ju bara februari. Det är faktiskt helt normala temperaturer, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Men, det är fortfarande kallare i Sverige än på många andra håll – till exempel i Svalbard, en norsk ögrupp i Arktis.

– Jag kom hem från Svalbard i går, och det ligger ju halvvägs till Nordpolen. Där var det 4 grader plus och regn. Det är riktigt annorlunda. Det borde vara minus 20 grader där nu, säger Martin Hedberg.

Det normala vintervädret håller i sig till och med söndag. Sedan kommer plusgraderna tillbaka. Varmast blir det i norr.

– Högtryckets bryts ned samtidigt som Atlantluft drar in över Norrland så där bli det plusgrader. Varmare än i Götaland och Svealand. Det är ovanligt, det brukar ju vara tvärtom, säger Martin Hedberg.

LÄS MER: Här är åtta feluppfattningar vi har om vädret

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder