SD blir Sveriges största parti i en uppmärksammad opinionsmätning. Många är trötta på dagens politik, men det gör det inte rätt att rösta på ett parti med rötterna i nazismen. Nu måste vi ta göra vad vi kan för att hindra SD:s framfart, skriver Siavosh Derakhti, grundare av föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Rubriken lyder "SD får 25 procent och är Sveriges största parti". Hela Sverige står still, hela Sverige får en klump i halsen och är "chockade" över mätningarna. Min fråga är: varför så chockade, Sverige?

År 2009 sa jag: "SD kommer att komma in i riksdagen 2010, sen komma in i Europaparlamentet, och valet 2014 bli Sveriges tredje största parti". Var är de 87 procenten som bytte profilbilder på Facebook och sa att "vi är ändå 87 procent som står för ett öppet, tolerant och kärleksfullt samhälle"? Varför vaknade inte Sverige efter varningssignalen i form av valresultatet i höstas?

► LÄS MER: Yougov: Nu är SD Sveriges största parti

Många säger att man ska ta mätningen med en nypa salt. Det sa ni innan valet också – och SD fick 13 procent av rösterna. Det handlar inte om vem som gör mätningarna. Det viktiga är att förstå att SD är det parti som går mest framåt, medan andra backar. Hur kommer det sig?

Det finns många anledningar till att Sverigedemokraterna går kraftigt framåt. Utvecklingen är inte unik för Sverige. Samma sak sker i hela Europa. Svenska folket har skickat en tydlig signal, nämligen att de andra sju partierna måste förnya sina ideologier och brottas med de utmaningar som finns i Sverige. Integrationsfrågan och migrationsfrågan är väldigt viktig för de flesta. Vi har tyvärr misslyckats totalt med integrationspolitiken och det är ingen nyhet.

Jag är också trött på att höra att "vita, etniska svenskar" inte kan vara antirasister, eftersom de har själva aldrig upplevt rasism. Då är min fråga: vem avgör vad rasism är? Kan man inte vara antirasist för att man är vit, blond och blåögd? Jo, självklart kan man det.

Jag får en klump i magen när jag ser att en del människor fortfarande förnekar att vi har misslyckats med integrationen. Frågan vi borde ställa oss är: hur kan vi få taxichauffören och bussföraren att jobba med sina drömjobb, det de är utbildade till?

► LÄS MER: Vi måste satsa pengar på judars och muslimers säkerhet

Vi klagar på bristen på sjukvårdspersonal, jurister, ekonomer, ingenjörer med mera. Men titta ut i landet. Vi har fullt med kompetens i form av utbildade akademiker som kan jobba inom dessa områden. Människor som aldrig får en riktig chans. Mina föräldrar är bara ett av många exempel. Vi har alltför många högutbildade invandrare som vi inte tagit vara på, och som hade kunnat ge ett lyft åt vårt älskade Sverige.

Många är trötta. Trötta på de sju partier som man anser lever i en bubbla och inte har förnyat sina politiska ideologier. Världen har förändrats och politiken likaså. Det sorgligaste är att många av partierna pekar på varandras fel och brister, i stället för att ta på sig ansvaret själva. Vi har alla misslyckats. Men om vi har misslyckats tillsammans kan vi också lyckas tillsammans.

Alla som lägger sin röst på SD är inte rasister. Många är trötta och missnöjda med dagens politik. Men det är fortfarande inte rätt att lägga sin röst på ett parti som har nazistiska rötter.

Vi har fortfarande chansen att förhindra att SD blir Sveriges största parti. Men då kan vi inte fortsätta blunda. Tillsammans kan vi alla hjälpas åt och göra vårt land till möjligheternas land. Du behövs, jag behövs och tillsammans behövs vi alla i dessa tider.

Låt inte detta bli en verklighet.

Siavosh Derakhti

Social entreprenör och grundare av föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset